Devětasedmdesátiletý výtvarník a rodák ze Světlé nad Sázavou stále tvoří a i dnes má ve svém ateliéru rozpracovaná nová díla. Zároveň se připravuje na velkou výstavu, která by se měla konat příští rok v karlovarské galerii u příležitosti jeho významného životního jubilea.

„Navrhl jsem Stříbrnou medaili předsedy Senátu pro skvělého člověka a výtvarníka Jiřího Juna. Budu velice rád, když ji získá, moc bych mu to přál. A to nejen za jeho skvělou výtvarnou práci, ale i za jeho celoživotní pevné postoje,“ řekl Balatka. Spolupředkladatelé nominace jsou zároveň senátoři Jan Horník a Miroslav Plevný.

„Pana Jiřího Juna jsem navštívil v ateliéru, kde jsem si prohlédl jeho nádherné práce. Umí o nich poutavě vyprávět. S ním a jeho ženou Zdenkou jsme si dlouho povídali. Bylo to velice milé setkání,“ doplnil Balatka.

Garáže Jižní lom
FOTO: Demolice garáží plných odpadu a pneumatik mohou začít

„Jsem za tuto nominací rád. Pana Juna si osobně velmi vážím a věřím, že jeho celoživotní práce a přínos pro region bude Senátem oceněn,“ okomentoval návrh senátorů starosta Chodova Patrik Pizinger.

Jiří Jun se narodil ve Světlé nad Sázavou. Do Chodova se přistěhoval v roce 1969, kde žije dodnes. Jak sám říká, Chodov mu přirostl k srdci a stal se mu domovem. Během své umělecké činnosti vystavoval ve 12 zemích. Například ve Francii, Itálii, Norsku, Polsku, Německu či USA. Jeho díla jsou například ve sbírkách pražského Musea Kampa.

Jiří Jun se během doby, kdy pracoval jako malíř porcelánu, seznámil s malířem Janem Zrzavým, který ho velmi ovlivnil a připravil na studium na střední uměleckoprůmyslové škole. Na vysokou školu se kvůli rodinnému původu hlásit nemohl. Odmítl podepsat Antichartu a v roce 1989 se aktivně zapojoval do dění v Karlových Varech a angažoval se v Občanském fóru. V letech 1969 až 2000 pracoval jako výtvarník Sokolovské uhelné.

Předání vozu.
Synthomer koupil sokolovským hasičům cisternu

Stříbrné medaile předsedy Senátu se udělují od roku 2007 významným osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalších veřejných činitelů, kteří vynikají ve svých oborech nebo svými zvláštními činy či schopnostmi. Od roku jsou udělovány na Den české státnosti 28. září, příležitostně pak v případě návštěvy významných zahraničních osobností mimo toto datum.