Společnost DOP – HC (Dům ošetřovatelské péče-Home Care) založila v 90. letech Maria Scholzová. Začala s agenturou domácí péče a v roce 1998 otevřela v Dolním Rychnově léčebnu. Rodinnou firmu po ní převzaly její čtyři děti a v roce 2007 otevřely v sousedství léčebny Domov pro seniory s celodenní sociální a ošetřovatelskou péčí. Domov majitelé nazvali po zakladatelce firmy Vila Maria.

„Dotaci na provoz domova pro seniory od státu jsme tehdy nedostali. Proto jsme se obraceli na okolní města o pomoc. Získali jsme zhruba polovinu příjmů na pokrytí nákladů, zbytek jsme financovali ze svého. Bylo to náročné období a budoucnost byla velmi nejistá. Netušili jsme, zda se nám vůbec povede získat dotaci na provoz v dalším roce. Hned po otevření jsme také museli obstát před inspekcí kvality z Karlovarského kraje,“ vzpomíná Magdaléna Radošová, jednatelka společnosti.

Do domova bylo v září 2007 přijato 26 klientů, o které se staralo 15 pracovníků. „Už tehdy jsme se chtěli zacílit na chronicky nemocné klienty a klienty trpící psychiatrickým onemocněním, převážně Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence,“ vysvětlila jednatelka.

Společnost DOP – HC se 170 zaměstnanci se v současnosti stará o více než 500 seniorů na Sokolovsku. Nabídku svých služeb rozšiřuje a prostory pro klienty dále modernizuje.

Projekt Edison
Žáci i rodiče poznali odlišnou kulturu jiných dětí