„Při udržování cesty pluh nahrnul sníh před dveře objektu a uživatelka seniorského věku nedokázala sama dveře otevřít. A protože neměla nikoho jiného, na koho se obrátit, požádala o pomoc hasiče. Družstvo ze stanice Kraslice ručně odházelo sníh ode dveří a seniorka se mohla dostat ven z domu,“ popsal mluvčí hasičů Martin Kasal.

„Ti, co hrnou sníh, by mohli používat při své práci mozek,“ komentuje pondělní situaci Ilona Lazurová.

Potíže měla i záchranná služba, jejíž sanita se nemohla dostat k pacientovi, který byl v Tatrovicích na chatě. V těžko přístupném terénu a haldách sněhu se výjezdová sanita neměla šanci na místo dostat. Záchranáři nechtěli riskovat, že někde uvíznou či havarují a sami budou potřebovat pomoc. „S transportem pacienta do sanitky záchranné služby pomáhali v neděli dopoledne hasiči z Chodova a ze stanice Kraslice. Kvůli zasněžené, neudržované cestě se sanitka nedostala k chatě u Tatrovic. Přivolaní hasiči dojeli až na místo se čtyřkolkou se sněhovými pásy, v nosítkách pak transportovali pacienta až k sanitce,“ řekl Kasal.

Řidiči tu nyní čekají věčnost. Nebezpečnou křižovatku v Sokolově nahradí kruháč

Záchranná služba spolupracuje v těžko dostupném terénu s hasiči, ale i s horskou službou. „Za loňský rok máme evidováno 92 společných zásahů s horskou službou v pro nás nepřístupných terénech. A bude jich ještě více, tyto jsou pouze evidované, kdy jsme je žádali o pomoc při transportu pacienta. Technickou pomoc požadujeme i od hasičů. Ať už to je transport pacienta z důvodu jeho nadměrné váhy, nebo transport z nepřístupných míst či technický přístup k nemocnému například do bytu,“ řekl mluvčí záchranné služby Radek Hes. (roc)