Skicentrum sice bylo v předstihu, a to už na konci října, připraveno na zahájení sezóny nové, avšak areál zdevastovala vichřice Herwart. S vypětím všech sil se vlekařům v rekordním čase podařilo provoz zahájit, i přesto se ale ničivý živel podepsal na návštěvnosti. O víkendu si lyžování nenechaly ujít stovky lidí. A díky technickému sněhu se tam bude v závislosti na počasí lyžovat patrně až do Velikonoc.

„Vichřice změnila areál k nepoznání. Byl jsem udivený, kolik stromů padlo. Skicentrum má úplně jinou tvář, než tomu bylo loni. Je to ale skvělý rodinný areál, a proto jsme mu zachovali přízeň,“ říká lyžař Lukáš Tomas z Karlových Varů, který v Bublavě sjížděl o víkendu svahy. Obdobně mluví i František Velát ze Sokolova. „Lyžovačka byla parádní, žádné fronty a areál dali vlekaři perfektně do kupy,“ sdělil.

Chebský most v Karlových Varech je kulturní památkou. Rozhodlo o tom Ministerstvo kultury na návrh Národního památkového úřadu v Lokti.
Většina mostů a lávek v krajském městě drží, některé ale přece jen o něco méně

Provozovatel Skiareálu Bublava Stříbrná Jiří Lhota Deníku řekl, že vichřice se na letošní návštěvnosti projevila. „Byla bohužel slabší, i když se nám podařilo skicentrum do začátku sezóny kromě sedačkové lanovky zprovoznit. Někteří lidé to bohužel vzdali, protože si asi mysleli, že lyžování nebude možné,“ uvedl Lhota. Vlekaře potrápilo i počasí. V prosinci byla návštěvnost průměrná, v lednu pak mizerná, neboť nemrzlo a vlekaři nemohli zasněžovat. „Únor už byl stabilní. Nyní se už chystáme na konec sezóny,“ poukázal.

Ničivá vichřice za sebou nechala škodu za asi 10 milionů korun. V areálu popadalo na dva tisíce stromů. Ty poničily vleky, lana, lanovku, a jeden stožár u lanovky dokonce zlomily. Problémy pak přišly i po opravě lanovky, kdy se kvůli skryté závadě na zařízení vysypalo hlavní ložisko, a tak vlekaři museli lanovku zase odstavit. „Nicméně zase jsme se nadechli a pustíme se po konci zimy do další práce. Chceme zainvestovat do posílení zasněžování, do nových atrakcí a rozšíření půjčovny lyží,“ dodal Lhota.

Ilustrační foto.
Stát vyplácí pěstounům až 70 tisíc korun za měsíc