Podali nejlepší výkony, a tak si vysoutěžili návštěvu olympioniků. Žáci základní školy Běžecká se v disciplínách olympijského osmiboje dokázali probojovat mezi 30 nejlepších škol z celé republiky. Odměnou jim bylo zábavné setkání s Oldřichem Svojanovským a Markétou Slukovou – sportovci, kteří se ve své kariéře octli na předních příčkách přímo pod pěti olympijskými kruhy. Podle nich nejsou dnešní děti o nic méně talentované než ty v předchozích generacích. Jen je někdy potřeba je k zájmu o sport „postrčit".

„Prostě jsme makali od rána do večera," odpověděla dojatě pedagožka Renata Krčková na otázku, jak se jim podařilo dostat se mezi nejlepší třicítku škol z celé republiky. „Naše škola má ve sportu tradici a naši žáci se pravidelně účastní i prestižních soutěží. Olympijský víceboj jsme ale chtěli pojmout jako soutěž všestrannosti se vším všudy, a tedy do něj zapojit i děti, které se jinak na sport nespecializují, včetně těch ze speciální třídy," vysvětlila její kolegyně Lenka Kaloudová. „Hlavně pro žáky, kteří běžně nesportují, byl osmiboj výzvou. V průběhu dvou měsíců ale mohli postupně sledovat, jak se zlepšují. Motivující pro ně bylo především to, že navzdory tomu, že se jinak sportu nevěnují, dokázali disciplíny splnit. Takový pocit vítězství sama nad sebou," říká pedagožka. Mezi disciplínami se objevil například běh na krátkou i dlouhou vzdálenost, člunkový běh, hod basketbalovým míčem nebo trojskok, ale i výdrž v pozici „čápa" nebo další disciplíny na ohebnost či obratnost.

Vést musí hlavně rodiče a tělocvikáři, myslí si olympionici

Olympijskou hlídku v tělocvičně v ulici Boženy Němcové přivítalo 400 žáků školy. Vlnu nadšení vyvolal příchod maskota Fifinky, hlavními hvězdami setkání ovšem byli právě olympionici. Do Sokolova dorazil dvojnásobný olympijský medailista, veslař Oldřich Svojanovský, a beachvolejbalistka Markéta Sluková. Ta na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 se svou týmovou partnerkou Kristýnou Kolocovou obsadila 5. příčku. „Myslím, že projekty jako tento mohou významně pomoct děti ke sportu více přivést. Koneckonců, právě proto to děláme. Dětí, co sportují, je málo, to ale neznamená, že nemají talent. Jen je potřeba, aby je tělocvikáři a rodiče dokázali objevit a třeba zprostředkovat setkání s těmi správnými trenéry. To může malé sportovce posunout dál," myslí si olympijská legenda Svojanovský. Podle něj výchova budoucího olympijského vítěze nezávisí ani na penězích. „Základní trénink a cvičení se dají provádět kdekoliv, třeba i v panelákovém bytě nebo kdekoliv venku. Důležité je dítě ke sportu přivést a nechat ho rozvinout v tom, v čem je nejlepší," říká bývalý veslař.

Podobný názor sdílí i Markéta Sluková. „Děti někdy potřebují tak trochu postrčit. Sport by je i bavil, ale nevědí o tom, nebo nevědí který. A doma u počítače to nikdy nezjistí," podotkla úspěšná beachvolejbalistka. „Obecně si ale nemyslím, že by na tom děti byly se sportem nějak špatně. Hodně záleží na vedení rodičů a tělocvikářů. A akce, jako je tahle, mohou být pro mnoho malých sportovců inspirací. Poznají, že i my jsme jen obyčejní lidé a že jsme taky museli někdy začínat. Snad je to namotivuje do budoucna," doufá Sluková.

Málem došlo na lámání rekordů

Vybraní žáci měli přímo při setkání možnost poměřit svoje schopnosti s olympioničkou ve čtyřech různých disciplínách. Někteří Markétu Slukovou dokázali překonat, v trosjkoku se dokonce jeden z výkonů přiblížil absolutnímu rekordu v rámci projektu. „Skočil jsem 8 metrů a 19 centimetrů. Jen o jeden centimetr míň než krasobruslař Tomáš Verner! Málem jsem překonal rekord," kroutil nevěřícně hlavou školák David Gruber. Přiznal ale, že kromě tělocviku organizovanému sportu moc nedá. „Nemám na to čas. Spíš chodím ven s přáteli, občas si zahrajeme fotbálek nebo tak. Ve škole mě nejvíc baví vybíjená, štafeta a ten trojskok. Zkrátka to, co mi nejlíp jde," uzavřel.