Pomoc směřovali konkrétně do tamní základní školy. Během jednoho dne se podařilo vybrat bezmála 30 tisíc korun. A to není vše. Do pomoci se totiž zapojila celá škola i rodiče dětí.

Obraz malovaly dvě dívky a poté svá srdce přidali i jejich spolužáci. „Na obraze je váha, která má na sobě dvě velké srdce. Ta, spolu s dalšími malými, putují od nás z Čech na Moravu,“ říká jedna z autorek obrazu Tereza Janecká. Spoluautorem je Nikola Dietlová. “Obraz jsme malovaly zhruba dvě hodiny. A proč my dvě? Myslím si, že malování nám docela jde,“ směje se Nikola.

Původní pomoc školy se tak rozšířila o jakousi aukci, která byla zcela dobrovolná. A lidé na ni slyšeli.

Lidé se na Tatabojs výborně bavili i navzdory nepříznivému počasí.
Hlučná produkce u Thermalu rozděluje obyvatele i návštěvníky

„Paní učitelka podpořila dobrou věc a děti se připojily jako celek. Pomoci může každý, děti i dospělí. Jde jen o to najít správný způsob,“ řekla Dagmar Knedlíková, která za obraz nabídla spolu s manželem Stanislavem 20 tisíc korun a získali jej. Jak dodali, líbilo se jim, že vidí, kam konkrétně peníze jdou a komu pomohou. Za nimi skončila se svou nabídkou 9,5 tisíce korun místní pobočka firmy Ekolikvo. „Od samého počátku této tragédie jsme uvažovali o tom, jak průhledně podpořit a přispět. Tento nápad se nám zdál skvělý,“ řekl za firmu přítomný Petr Tomáš. A i když se v úterý večer dozvěděl, že obraz nezíská, nabízenou částku školákům předal.

„Napadlo mě pomoci při pohledu na zprávy s tím, že tamní obyvatelé trpí hrozně moc a pro nás je to takřka nepředstavitelné. Oslovila jsem kolegy s tím, že bychom mohli udělat sbírku. Bylo to vše hrozně rychlé, protož ve středu začaly prázdniny. Nejdříve jsme s rodiči domluvili materiální pomoc, pak se rozkřiklo, že už není potřeba. Tak jsme pomoc změnili na finanční a rodiče se zapojili,“ řekla Olga Dibalová, která učí v Lomnici třeťáky. Základní školu v Hruškách vybrali díky sociálním sítím. „Tam jsme si s kolegyněmi všimly, že potřebují pomoc,“ dodala.

Lidem v Sokolově zdraží odpad. Musí lépe třídit
Lidem v Sokolově zdraží odpad. Musí lépe třídit

„V obci Hrušky mám rodinu a tudíž se mě to velmi dotýká. Peníze od rodičů dětí putovaly přímo pro tamní školu. My jako učitelský sbor jsme posílali také finance, které šly na účet zřízený pro postiženou obec,“ řekla třídní učitelka lomnických druháků Eva Korbelová.

„Je úžasné vidět, kolik dobrých lidí se během pouhých dvou dnů rozhodlo podpořit dobrou věc. Mluvila jsem s paní ředitelkou ze základní školy v Hruškách. Byla moc ráda, že jejich škola dostala konkrétní pomoc, kterou mohli hned využít,“ konstatovala třídní lomnických sedmáků Nikola Trojanová.