Děti u Základní školy v Lokti ohrožuje opěrná zeď, která je již ve špatném stavu. To je názor některých obyvatel Lokte. Urgence na opravu zdi dokonce padla i na posledním jednání zastupitelstva. Podle vedení města by se zeď mohla opravit s pomocí dotace, ta už ale jednou byla zamítnuta. Momentálně tak mají proběhnout geologické posudky, které by prokázaly, že kompletní oprava zdi je skutečně neodkladná.

„Opěrná zeď u základní školy už je několik let stále v hrozném stavu. Děti v tom prostoru tráví přestávky a představuje to pro ně nebezpečí. Vedení města už slíbilo, že se situace bude v dohledné době řešit. Tak kdy to bude?" ptal se zastupitelstva jeho bývalý člen Pavel Počepický. „Nejsem z toho nadšená. Bezpečí dětí by mělo přeci být na prvním místě. Myslím, že by se to mělo co nejdříve opravit," řekla Deníku jedna z místních obyvatelek.

Podle reakce vedení města by na opravy zdi mohlo dojít už v letošním roce. Ovšem pouze v případě, že se na ni podaří získat dotaci. „Řešením není, aby se začalo. Když už se začne, bude se muset vše také dokončit," ohradil se starosta Lokte Zdeněk Bednář. S žádostí o dotaci již dříve město neuspělo, letos to chce zkusit znovu ve výzvě právě na opěrné zdi a sanaci skal. „Už podnikáme kroky – správa majetku už komunikovala s Agenturou ochrany přírody. Ve chvíli, kdy budeme mít v ruce konkrétní podklady, budeme v krocích pokračovat. Necháme vypracovat geologické posudky, aby bylo jasné, že hrozí nebezpečí sesuvu po skále. Zkrátka uděláme vše pro to, abychom předložili dostatek relevantních důkazů," informoval starosta s tím, že by si sám velmi přál, aby se tentokrát podařilo peníze na opravu získat.

Schůzka s Agenturou ochrany přírody podle Bednáře proběhne po 18. únoru. Pokud by se městu dotaci podařilo získat, došlo by k realizaci už v letošním roce.V nedávné době nechávalo město Loket s pomocí dotačních peněz opravit například opěrné zdi u místního hřbitova. V roce 2012 u přilehlých silnic proběhla rozsáhlá sanace skal.