Jen za sobotu zavítalo na hrad přes téměř 3300 návštěvníků. „Je to velmi oblíbená akce, která se tradičně koná v polovině srpna. Pro návštěvníky máme připravený bohatý program. Konají se zde středověká klání, vystupují doboví muzikanti a tanečnice. Lidé mohou ale vidět také ukázku sokolnictví,“ vyjmenovala ředitelka hradu Jana Těžká. Celou akci doprovází jarmark s ukázkou řemesel, dílny pro pacholata, kde si děti mohou vyrobit i něco na památku. „Máme tu ale také workshop kejklování, střelbu z luku nebo házení sekerou. Návštěvníci si mohou nechat vyložit karty a budoucnost ve věštírně,“ řekla ředitelka. Dodala, že oba dva dny jsou doprovázené divadelními představeními a historickými průvody městem. „Za jednotné vstupné tak mají lidé možnost se zúčastnit nejen programu, ale mohou si projít i celý hrad,“ poznamenala.

Na hradní slavnosti vyrazila také Ivana Marešová z Plzně s manželem a dvěma syny. „Jsem milovnice historie, ale manžela se syny to příliš nebaví. Dnešní akce je proto pro nás ideální. Já jsem si v klidu prošla hrad a prohlédla celou expozici a kluci se mezitím zúčastnili slavností. Nejvíce se jim líbili rytíři. Teď to ještě završíme dobrou večeří a budeme spokojeni všichni,“ reagovala na dotaz Deníku Plzeňanka.

Ředitelka Jana Těžká informovala, že Loket čekají v letošním roce ještě další dvě velké akce. „V říjnu zde pořádáme vinobraní, o Vánocích pak trhy,“ sdělila.

Hrad Loket je otevřený celoročně a je nejnavštěvovanější památkou v Karlovarském kraji. V roce 2019 měl rekordní návštěvnost, navštívilo jej 156 tisíc lidí.

Letecký den se v Chebu konal po dvou letech
Nad Chebem se proháněli akrobati i historické skvosty. Přilákali tisíce lidí

Podle ředitelky během covidu počty turistů stejně jako všude klesly, letošní už se ale blíží době před pandemií. „Nechávala jsem si vyjíždět čísla k poslednímu červenci a zatím to vypadá tak, že letošní návštěvnost bude podobná jako v roce 2019, z čehož máme velkou radost,“ konstatovala Jana Těžká.

Kromě kulturních akcí chystá hrad také novinku, audioprůvodce, který turisty provede po okolí hradu. „Aplikace, kterou si zájemci zdarma nahrají do mobilního telefonu přes QR kód, se jmenuje Loketská historická promenáda. Vznikla hned ve třech verzích, v české, anglické a německé. Trasa je dlouhá kolem dvou kilometrů a čítá dvacet zastavení,“ popsala ředitelka s tím, že lidé se díky novince dozvědí na každém zastavení stručnou historii místa a také si prohlédnou fotografie, jak dobové, tak současné. „Podívají se ale rovněž na místa, která nejsou běžně dostupná. Díky 360ti stupňovým snímkům se podívají ke krovům kostela nebo do útrob betonového mostu,“ sdělila. K některým zastavením jsou také nahrané divadelní scény od Pouličního divadla Viktora Braunreitera, což je loketský skalní divadelník. „Do října bychom k tomu měli mít vytištěného průvodce i pro starší generaci,“ uzavřela ředitelka.