Místo uzenin si tak mohli senioři koupit 'výhodně' vysavač za 64 tisíc korun. O co vlastně šlo? Leták, který koloval v regionu, zval na bezplatnou výslužku uzenářských výrobků a sliboval údajnou slevu na tyto produkty v řeznictví U Krkovičky, které prý hodlá ve městě otevřít. Pozvánky byly cíleně rozesílány lidem důchodového věku.

Jaké však bylo překvapení, když místo slibovaných uzenin byl v místnosti vystaven vysavač za „příznivou" cenu, která čítala rovných 64 000 korun.

V Kraslicích byli lidé pozváni do jedné z místních restaurací. Nic z letáku ale neplatilo a účastníkům byl nabízen onen vysavač. „Byli to normální šmejdi, nic víc, nic míň. Bohužel jedna žena se údajně nechala zlákat a za vysavač jim ty peníze dala," řekla jedna z kraslických seniorek. „V letáku byly nabízeny ochutnávky a dárky. Nic z toho se ale nestalo," doplnila.
V Ostrově šmejdi tvrdě narazili, neboť na 'řeznické hody' dorazili jak strážníci městské policie, tak i úředníci ze živnostenského úřadu a inspektoři z České obchodní inspekce (ČOI). „Naše hlídka byla na místě z důvodu, aby nevznikly nějaké třenice či konflikt," informoval zástupce velitele ostrovské městské policie Ladislav Martínek.

„Z přítomných pořadatelů nebyl ani jeden schopen pracovníkům ČOI vysvětlit, jak je možné, že ochutnávka uzenin neproběhne, ale místo ní proběhne předváděcí akce na vysavač. V místnosti se nacházelo přibližně 50 důvěřivých seniorů, kteří po tomto zjištění z akce okamžitě odešli," informovala ostrovská městská policie. Tento fígl však není v republice novinkou, podobnou fintu totiž šmejdi vyzkoušeli hned na několika místech v České republice. „Celou událost nadále šetří ČOI, jelikož se samozřejmě nejednalo o zástupce uzenářství, ale o takzvané šmejdy," dodává městská policie. Na letáku, který mimo jiné nabízel bohatou výslužku a věrnostní kartu s 25procentní slevou do fiktivní masny, se nacházelo i telefonní číslo na rezervace. Po jeho vytočení se však po celý včerejší den ozývalo: „Volaný účastník není dostupný."

„My máme zájem pronajímat prostory, ale když se jako v tomto případě ukáže, že náplň a obsah neodpovídají smlouvě, ukončíme podobně jako v tomto případě okamžitě smlouvu," řekl ředitel kulturního domu Karel Tetur.