Kdo si dnes zajde na polední menu musí počítat s tím, že zaplatí více, ale není to tak drastické . Oproti loňsku se cena jídla na menu zvýšila zhruba o deset korun. A to i přesto, že nákupní ceny vystřelují nahoru mnohem více. Někteří restauratéři vydávají více peněz i na mzdy.

V kraslické restauraci Severka mají v nabídce smažený vepřový či kuřecí řízek s s různými přílohami za 159 korun, vloni byl za 149. Stejnou cenu jako za řízek zde hosté zaplatí za zmiňovaný smažený sýr. Je to včetně hranolek či kroket a nechybí ani tatarka, kterou si kuchaři vyrábí sami.

Jde o restauraci, kde se běžně každý den stravují kolem poledne úředníci i řemeslníci. Zejména o víkendu pak přijdou i ostatní místní lidé, ale i strávníci z nedalekého Německa. Kraslice jsou příhraničním městem. Severka je restaurací, která se udržela i po covidové době. Několik dalších restaurací ve městě ale ukončilo provoz. Poslední například během loňské inflace, kdy zdražovaly prakticky všechny vstupy od energií až po cenu surovin.

„Snažíme se dělat vše proto, abychom udrželi hosty. Víkendy jsou dobré, často si lidé musí jídla i rezervovat. Doba není jednoduchá, lidé počítají každou korunu. Hypotéka se neptá, kdo ji zaplatí, elektřina rovněž. Ale když jsme přežili covid, přežijeme už všechno,“ věří jeden z provozovatelů restaurace Tomáš Šrajber. I přes těžkou dobu se snaží do restaurace stále investovat.

V nedalekém Sokolově jsou ceny menu dražší také zhruba o 10 korun. Například restaurace Na Slovance nabízí v denním menu jídla za 110 korun oproti loňské stovce. V tomto menu nechybí občas v nabídce ani smažený sýr s bramborem a tatarkou za výše uvedenou cenu. Drtivá většina restaurací má smažený sýr v nabídce. Někteří lidé ho označují za symbol lenosti a nedostatku originality v kuchyni. Jiní ho prostě milují. Křupavá zlatavá kůrka a rozteklý sýr uvnitř jsou pro ně ohromnou lahůdkou.