Sněžná děla chrlí už od víkendu sníh na sjezdovky v krušnohorské Bublavě. Včera navíc hned ráno připadlo 10 cm prašanu. Vlekaři si tak nemohli přát lepší začátek letošní lyžařské sezóny. Tu včera bublavské skicentrum oficiálně zahájilo, i když už o víkendu byl v provozu například Malý Bleiberg. „Od včerejšího dne jsme již v plném provozu, a to denně od 9 do 20 hodin. Lyžujeme na třech vlecích a na výborně vysněžených sjezdovkách. Dál intenzivně zasněžujeme a na otevření připravujeme lanovou dráhu Stříbrný potok," řekl provozovatel tamního skicentra Jiří Lhota. Na svazích tam leží už 30 cm sněhu.

První lyžovačku si nenechaly ujít desítky lyžařů. Někteří jsou na horách už od Vánoc, další sem míří za oslavami příchodu nového roku. „Přijeli jsme už před Vánoci a nikde žádný sníh. Měli jsme tak obavy, že si nezalyžujeme. Jak ale udeřily mrazy, v areálu začala chrlit sníh děla, a dokonce připadl prašan. No prostě ideální svezení, konečně přišla ta pravá zima," pochvaloval si včera přímo na svahu lyžař Martin Krásenský.

Bublavský skiareál je díky zasněžovacímu systému jediný v provozu na Sokolovsku. Vleky Krajka a Saporo v Kraslicích a Lišák ve Stříbrné čekají na další přívaly přírodního sněhu. „Snad i my už brzy zahájíme sezónu a nebude se opakovat situace z minulého roku, kdy jsme nebyli vůbec v provozu," říkají shodně vlekaři.