Průzkum zjišťuje, které radnice nejvíce vychází podnikatelům vstříc. Pomyslnou bronzovou příčku získalo město díky nízkým cenám a přičinlivosti místních úředníků.

„Srovnávací výzkum Města pro byznys ukázal na propast mezi bývalými okresními městy a ostatními obcemi regionu. Mělo by být proto společným zájmem všech tuto nerovnost odstranit,“ sdělil zástupce šéfredaktorky týdeníku Ekonom Aleš Vojíř.

Místostarosty Sokolova Jaromíra Dvořáka jsme se zeptali, jak město vnímá pomyslnou třetí příčku v anketě.

Co říkáte umístění v anketě Město pro byznys?
Anketa má pro nás samozřejmě zajímavé závěry. Jsme rádi, že práce úřadu je hodnocena dobře. To však neznamená, že podlehneme sebeuspokojení. Neustále se snažíme zdokonalovat přístup města k občanům a podnikatelům. Chceme se více otevřít veřejnosti a například naše webové stránky, z kterých čerpá mnoho lidí, budeme i nadále zdokonalovat. Na internetu bude ještě více informací.

Jaké podmínky mají podnikatelé v Sokolově?
Sokolov je průmyslovou oblastí, kde vévodí dva giganty. Sokolovská uhelná a chemické závody. Z tohoto důvodu je tady podnikatelů méně. Uvítali bychom více pracovních míst pro lidi s vyšším vzděláním. Je to začarovaný kruh a musí se řešit na úrovni státní správy, samosprávy, podnikatelů a pracovišť. My se snažíme vyjít podnikatelům vstříc. Nabízíme k prodeji pozemky nebo se snažíme sehnat investora.

Přinesly podnikatelské inkubátory to, co jste od nich očekávali?
Dle mého názoru určitě. V současné době jsou inkubátory plné. Pro lidi tím vznikla pracovní místa. Navíc město postupně dokresluje celkový ráz lokality. Jsou tu postavené nové rodinné domky, kanalizace a voda. Na vše se nám podařilo sehnat dotace. Dříve tu byl jen plevel a černé skládky. Mohu říci, že lokalita je mnohem hezčí a odpůrci podnikatelských inkubátorů neměli pravdu.

Jaké výhody přinese městu nová rychlostní silnice?
Region je poměrně malý. Spojí se tím prakticky Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Lidem, kteří v této oblasti dojíždějí za prací, rychlostní silnice ohromně pomůže. Také bych viděl ohromnou výhodu v jedné centrální nemocnici, která by byla díky dálnici rychleji dostupná. V neposlední řadě na tom vydělají i podnikatelé v Sokolově. Podnikatelské sídlo v blízkosti takovéto rychlostní silnice zefektivní několikanásobně svoji hodnotu.