"Množí se nám případy, kdy lidé přidělené městské byty takzvaně přepronajímají dál. Zavedeme přísnější kontroly a zaměříme se na to. Moc zákonných možností sice není, ale některé přeci jen. A právě ty využijeme. Konkrétní kroky nebudeme z taktických a praktických důvodů prozrazovat," říká místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček.

Přidělení městského bytu má jasně stanovené podmínky. Při jejich porušení může město s nájemníkem ukončit smlouvu a z bytu ho nechat vystěhovat. Kde bydlí lidé, kteří byty pronajímají, město jen odhaduje. Jsou prý buď u příbuzných či partnerů nebo žijí třeba na chatě nebo chalupě. Sokolov vlastní zhruba 1600 bytů. Z toho jich je 300 nízkonákladových s pečovatelskou službou.

Zhruba před pěti lety Sokolov zpřísnil pravidla pro bydlení v městských bytech. Prodlužování nájemní smlouvy od té doby není automatické. Své k tomu řekne nejen příslušný odbor, který má byty na starosti, ale i městská policie nebo sociální odbor. Existuji už případy, kdy město nájemní smlouvu neprodloužilo.

Plešivec
Skiareály v Karlovarském kraji zahajují letní provoz a slibují vylepšení atrakcí

„Prodloužení nájemních smluv v městských bytech bude zpřísněné. Ke každé žádosti si necháme zpracovat názor městské policie a sociálního odboru. Bude nás zajímat, zda dotyčný nájemník ruší noční klid nebo v dané lokalitě porušuje dopravní předpisy například špatným parkováním anebo má nedoplatky na nájemném,“ potvrzuje místostarosta Sokolova Jan Picka.

Podle něho už úředníci zkracovali některým nájemníkům smlouvu na šest měsíců, jindy ji dokonce neprodloužili. Změny jsou prý razantní, ale potřebné. Město chce dát i na opakované stížnosti ostatních nájemníků.

„Je to více práce pro daný odbor i radu města. Chceme však nájemníkům dát najevo, že bydlení v městských bytech nebude automatické. A bydlet v něm je jakási výsada," uvádí Picka.

FK Baník Sokolov 1948.
Po hokejistech dostanou nové šatny také fotbalisté

Letos v březnu muselo vedení Sokolova také vyvracet fámy o tom, že některým lidem ukončují smlouvy z důvodu potřeby bytů pro uprchlíky z Ukrajiny. "Pokud někdo zaslechl takzvaně zaručenou informaci, že mu společnost Sokolovská bytová může odebrat byt, který řádně užívá, aby ho poskytla uprchlíkům z Ukrajiny, pak vězte, že na této zprávě není naprosto nic pravdivého. Jedná se o fámu," říká Sedláček.

"I já jsem podobné nesmysly zaslechl mezi maminkami na dětském hřišti. Jsou to informace typu jedna známá mé známé, která má známou říkala…Je to holý nesmysl," přidává se druhý z místostarostů Jan Picka.