„Stávajícímu provozovateli autobusové dopravy končí smlouva k 31. prosinci 2018. Město Sokolov samozřejmě musí řešit, co bude dál. Varianty, které jsme ve vedení města, radě města a také pracovní skupině probírali, byly celkem tři,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.
Jak také potvrdil, provozovatele městské hromadné dopravy od roku 2019 zřejmě vybere Sokolov koncesním řízením.

„Na základě zpracované studie dalo město této variantě přednost před možností založení vlastního dopravního podniku – buď samostatného, nebo ve spojení s některým dopravcem. S přípravou koncesního řízení začne město už nyní,“ konstatoval Picka.

Soud potvrdil pokutu 150 tisíc pro sokolovskou ISŠTE.
Soud potvrdil pokutu 150 tisíc pro sokolovskou ISŠTE

Sokolov chce do detailu stanovit, co po provozovateli bude chtít, aby nedocházelo ke třenicím, jako se to občas podle vedení města děje nyní.
Ostatní varianty vedení města zamítlo. Vlastnit podobný podnik je podle něj náročné. Při možné spoluúčasti se zase městu nelíbí, že ne vždy může rozhodovat. Proto zvolili koncesi. V této době město poptává, kdo by mu zadal projektovou dokumentaci.

V Sokolově a v sedmi okolních obcích nyní MHD zajišťuje firma Autobusy Karlovy Vary. S nastaveným systémem jsou města podle Picky spokojena, problémy ale občas byly se stářím nebo technickým stavem autobusů.

V dílnách restaurátorů se zástupci města a památkové péče informovali, jak probíhají práce na křížové cestě.
Křížová cesta ožívá pod rukama restaurátorů

Cestující se zajímají o to, jaký dopad pro ně bude mít výběr nového provozovatele MHD.

Podle města by výběr nového dopravce neměl přinést zvýšení nákladů, ať už pro cestující nebo pro město samotné. Letos Sokolov na provoz MHD doplácí 8,7 milionu korun. Částka se letos zvedla o 456.000 korun poté, co zastupitelé schválili Autobusům Karlovy Vary příspěvek na zvýšení mezd řidičům. Stejný příspěvek by město mohlo zaplatit i v druhé polovině roku.