"V Sokolově stále platí, že výsledná cena ani přes zastropování cen elektrické energie a plynu nemá konkurenci ve srovnání s ostatními i takzvanými alternativními zdroji tepelné energie. Dodávky tepla z naší sítě jsou nadále nejlevnější a nejspolehlivější. Koncová cena, včetně DPH, je pro rok 2023 stanovena na 803 korun za gigajoul, což je nárůst o 97 korun," řekl jednatel Sokolovské bytové Erik Klimeš.

V Chebu je cen tepla 1611,50 korun a v Aši 1716 korun za gigajoul, a to včetně DPH. Velké pozdvižení bylo v těchto městech v dubnu letošního roku, kdy byla cena na 2215, respektive 2500 korunách za gigajoul. Poté šla dolů a průměrná letošní cena se pohybovala kolem 1300 v Chebu a 1500 korunách v Aši.

Most z Kraslic na Bublavu slíbili otevřít v polovině prosince
Most z Kraslic na Bublavu se má otevřít v polovině prosince

Na Sokolovsku je klíčová spolupráce mezi elektrárnou Tisová, která je dceřinou společností Sokolovské uhelné a jejími odběrateli. Elektřina a teplo se vyrábí z hnědého uhlí. V současné energetické situaci tyto ceny ve srovnání s dodávkami tepla z jiných zdrojů, zejména ze zdrojů využívajících zemní plyn, zajišťují sociálně únosnou cenu tepla a minimalizují dopady zvyšujících se nákladů domácností na energie.

„Sokolovská uhelná působí na Sokolovsku přes dvě staletí. Cítíme odpovědnost za náš Sokolov a všechny obyvatele, kteří ve městě žijí, a proto deklarujeme svoji připravenost pro dlouhodobé zajištění výroby tepelné energie za co nejpřijatelnější ceny,“ konstatoval předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a předseda dozorčí rady Elektrárny Tisová Pavel Tomek.

„Hlavním záměrem spolupráce je ubezpečit koncové uživatele, že dodávka tepla bude zajištěna i nadále a za co nejpřijatelnější ceny v současné nejisté době. Sokolovská uhelná, stejně jako její dceřiná společnost Elektrárna Tisová, je pro nás v Sokolově dlouhodobým a spolehlivým partnerem. Vítáme, že tento náš stabilní a dlouholetý partner zajišťuje výrobu a dodávky tepla pro naše občany za sociálně přijatelné ceny a pomáhá tak minimalizovat dopady stávající energetické krize na rodinné rozpočty, “ uvedla Renata Oulehlová, místostarostka města Sokolov.