Vlastní sokolovské pivo Permon je možné od příštího týdne ochutnat v restauraci U Kláštera na Starém náměstí. Vyrábí ho zatím malý soukromý pivovar v Lomnici, který funguje jako zkušební varna pro plánovaný velký pivovar ve sklepích sokolovského kláštera.
„Zatím to bude doplňkové pivo. Uvidíme, jak bude lidem chutnat a jestli si zvyknou na něj chodit,“ řekl provozovatel restaurace Josef Dietl. „Ochutnal jsem všechna piva, která se v Lomnici vaří, a nejlepší je světlá třináctka,“ zve na ochutnávku.
Malý pivovar v Lomnici vaří maximálně čtyři sta litrů piva týdně. Recepturu Permonu připravil známý plzeňský sládek Josef Krýsl.
„Zpracovává se projektová dokumentace na přestavbu klášterních sklepů na pivovar, stylovou hospůdku a případně i likérku. Budeme žádat o peníze z dotace, sami bychom do toho nešli,“ uvedl včera starosta Sokolova Karel Jakobec. „Podle mě je to dobrý nápad, jak zatraktivnit Staré náměstí. A Permona už jsem ochutnal a je opravdu dobrý,“ usmíval se starosta.
Nefiltrované a nepasterované pivo Permon se vaří s použitím tradičních surovin - sladu, chmele, vody a čerstvých kvasinek.
V Sokolově se pivo přestalo vařit zhruba před padesáti lety.