Tuto možnost budou mít v příštím školním roce dva studenti sokolovského gymnázia díky obnovené spolupráci školy s Max-Reger-Gymnasium Amberg.

„Pro studenty je to obrovská zkušenost,“ uvedl ředitel Gymnázia Sokolov Jiří Widž s tím, že nepůjde pouze o výměnu studentů, ale rovněž o kulturní nebo například sportovní spolupráci. Jedním z vybraných gymnazistů je i šestnáctiletý Pavel Lehký, který třetí ročník stráví v Ambergu. A nevadí mu ani to, že po návratu bude muset znovu studovat třetí ročník tady. „Budou to v podstatě delší prázdniny s výukou německého jazyka,“ řekl s nadsázkou. „Je to velká výzva. Naučím se jazyk, který mě baví. Ale i životní výzva, budu tam sám, nezávislý na rodičích,“ dodal. Studenty měsíc pobytu vyjde na 60 eur, zbytek platí Euregio Egrensis. „Částka je přibližně 5000 na studenta ročně,“ upřesnil Patrik Pizinger, prezident Euregia Egrensis. Společně s Pavlem si studium v Německu vyzkouší Katrin Podracky.

V rámci obnovení spolupráce zavítalo i díky finanční podpoře města Sokolov do města zhruba 50 studentů z Ambergu. Zapojili se do vyučování a byl pro ně připraven bohatý program včetně výletu do Lokte. Jak prozradil ředitel amberského gymnázia Wolfgang Wolters, pro studenty to nebylo první setkání s češtinou. „Před třemi lety probíhal animační den spojený s češtinou a u studentů se setkal se zájmem. Rádi bychom, aby v rámci obnovení spolupráce došlo k realizaci dalších takových dní,“ řekl. Na internátě, kde jsou studenti amberského gymnázia s hudebním zaměřením ubytováni, pak čeští gymnazisté mohou sdílet dvoulůžkový pokoj s německými. I ve volném čase se tak Češi mohou zdokonalovat v němčině a naopak Němci pro změnu rozšířit slovní zásobu v českém jazyce.

Po dva víkendové dny hostily Karlovy Vary premiérově mistrovství Karlovarského, Plzeňského a Středočeského kraje ve vícebojích všech kategorií.
OBRAZEM: Víceboj v lázních