Psychicky náročné měsíce má za sebou Jan Horník (STAN), bývalý místopředseda Horní komory parlamentu a starosta Božího Daru. Ve volební kampani, v níž znovu kandidoval na post senátora, neuspěl. Do volebního klání v druhém mu chybělo 581 hlasů a senátorkou byla poté zvolena Věra Procházková (ANO). Jan Horník (na snímku) prohru sice přijal, ale nesouhlasí s kampaní, která se proti němu rozpoutala na sociálních sítích a billboardech. „Místo toho, abych volební kampaň vůbec zahájil, jsem musel čelit neustálým útokům, dehonestaci a pomluvám. Bylo to těžké období. I proto jsem na průběh senátních voleb na Karlovarsku podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS),“ uvedl. Ostatně nebyl sám, komu průběh senátních voleb na Karlovarsku vadil. Z jedenácti kandidujících do Senátu podali u NSS návrh na neplatnost voleb čtyři nominanté.

Tři z nich soud už zamítl, tu Horníkova ale dosud přezkoumává. „O vámi uváděném návrhu nebylo zatím rozhodnuto. Kdy bude, to sledujte buď v tiskových zprávách nebo na Úřední desce,“ uvedla Sylvia Dostálová, mluvčí NSS na dotaz, zda už v této stížnosti NSS také rozhodl. Na konečné rozhodnutí má NSS dvacet dnů, rozhodnutí by tedy mělo padnout začátkem listopadu.

Ostrovská teplárna.
Radní schválili managementu Ostrovské teplárenské zlaté padáky

Jan Horník nepředpokládá, že by se senátní volby kvůli němu na Karlovarsku opakovaly, ovšem zdůrazňuje, že kvůli negativní kampani vedené proti němu neměl ve volební kampani stejné podmínky. „Neustále jsem odrážel útoky a bránil se proti pomluvám. Byla to cílená dehonestace, kterou proti mně vedl někdo, komu jsem trnem v oku,“ míní Horník.

Není tajemstvím, že na Božím Daru bylo v posledních měsících pořádné dusno a městečkem zmítaly podnikatelské spory o kvůli skiareálu Klínovec nebo o skywalk, stezku v korunách stromů pod Klínovcem.

Podle Jana Horníka měly cílené štvavé útoky proti němu až mafiózní pozadí. „Podle mě jde o organizovanou skupinu lidí, pro niž bylo zásadní, abych se do druhého kola senátních voleb nedostal. Jinak si to neumím vysvětlit. Podáním stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu si nechci dokazovat vlastní ego, ale chci, aby se tyto praktiky už nemohly opakovat. Zejména na sociálních sítích, tomu čelit nejde a nikdo s tím neudělá vůbec nic. Tyto praktiky prostě naruší průběh svobodných voleb a dokáží vyhlédnutého kandidáta zlikvidovat,“ míní Jan Horník.

Předvolební mítink ANO v Ostrově.
Kandidát na starostu Ostrova Hanakovič: Udělal jsem chybu, teď jsem čistý

I proto podal kvůli průběhu senátních voleb na Karlovarsku trestní oznámení i na policii. Ani ta jej nezamítla a případ nadále šetří. „Dnes jsem obdržel zprávu, že se tím policie nadále zabývá,“ uvedl Horník, který byl v komunálních volbách, v nichž také kandidoval, naopak úspěšný. O tom, zda se opět stane starostou Božího Daru, bude tamní zastupitelstvo rozhodovat v pondělí 24. října. Uskupení Náš domov – Boží Dar, jehož kandidátku Horník vedl, získalo čtyři mandáty a v sedmičlenném zastupitelstvu tak získalo převahu jednoho hlasu. „Není to komfortní převaha. Jak dopadne hlasování, uvidíme,“ dodal Horník.