Unikátní možnost měly děti v knihovnách celého regionu. Mohly se totiž dozvědět v přímé konfrontaci s jednou ze spisovatelek, jak se dostala ke svému povolání, jak vznikají její knihy a kde získává inspiraci pro své příběhy.

V průběhu dubna navštívila Sokolovsko spisovatelka knih pro děti a mládež Ivona Březinová. „Besedy s touto známou osobností české literatury se postupně konaly v knihovnách v Sokolově, Lokti, Kraslicích, Kynšperku, Rotavě, Březové a Lomnici," upřesnila ředitelka sokolovské knihovny Daniela Drobečková.

Mezi knížkami pro dospívající čtenáře nejvýrazněji upoutala série dívčích románů Holky na vodítku – Jmenuji se Ester , Jmenuji se Alice a Jmenuji se Martina. Celý triptych získal řadu ocenění včetně Zlaté stuhy či cen knihovníků a učitelů v anketě Suk. „Romány jsou komponovány jako výpovědi dívek léčících se z různých závislostí či psychických poruch (gamblerství, drogy, anorexie či bulimie) ve stejné psychiatrické léčebně," dodala Drobečková.

Ivona Březinová patří v současné době mezi naše nejproduktivnější a zároveň nejčtenější autory literatury pro děti a mládež. Byla dokonce samotnými dětskými čtenáři v roce 2004 pasována na rytíře Řádu krásného slova. Některá díla vyšla v překladu i v zahraničí.

Besedy byly pořádány v rámci projektu Městské knihovny Sokolov s názvem Sokolovsko, děti a literatura, který je realizován s finanční podporou Ministerstva kultury.