Obnovy se dočkají stěny nebo například dveře a okna. V záchraně hrázděného domu bude pokračovat Spolek přátel města Kraslice, který na opravu domu v ulici 5. května získal od kraje dotaci 150 tisíc a od samotného města Kraslice 70 tisíc.

„Po domluvě s památkáři, architektem a statikem se pustíme do rekonstrukce obvodových stěn a obnovy výplní včetně oken a dveří. Vedle toho je potřeba natřít šindelovou střechu,“ řekl místopředseda Spolku přátel města Kraslice Otakar Mika. Současně nastínil, že stavební úpravy by mohly začít již v červenci.

„Letos se tak významně posuneme v celkové rekonstrukci hrázděnky. Hotový bude přední štít, a až sundáme provizorní dřevotřískové desky, tak lidé uvidí, jak jsme pokročili,“ poukázal předseda spolku Josef Konrád.

Rekonstrukce památkově chráněného objektu začala v roce 2012. Členové spolku tak zabránili úplné devastaci této významné stavby, které dokonce hrozila demolice. Že opravy potrvají roky, bylo zřejmé již od začátku. Toho se však členové spolku nezalekli a vedle shánění dotací se v rámci brigád pustili vlastními silami i do drobných úprav.

Slavnostní křest a současně předání symbolického šeku se konaly na statku Bernard v Královském Poříčí.
Pokřtěný a už pomáhá. Droseře věnoval Oříšek 6666 korun