Dům bude mít větší kapacitu než vyhřívaný stan, který se rozpadl a který sloužil bezdomovcům v třeskutých mrazech doposud. Nový azyl či jakési centrum pro lidi bez přístřeší bude provozovat společnost Pomoc v nouzi.

„V nemovitosti probíhají poslední stavební úpravy a od prosince by měla již zaregistrovaná sociální služba začít fungovat. Do stejných prostor se přesune i Nízkoprahové denní centrum z bývalého autobusového nádraží, které provozuje stejná společnost," potvrdila místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Stan měl kapacitu 16 lůžek. Když bylo nejhůř, přespali lidé na židlích v sousedním Nízkoprahovém denním centru, zvaném mezi bezdomovci domeček. Nové středisko má mít kapacitu 28 lůžek. V omezeném počtu bude fungovat noclehárna i v létě.

„Pořád slýcháváme, jak děláme vše pro bezdomovce. My těmito opatřeními pomáháme hlavně majoritě ve městě, chceme tím bránit především ji," říká Oulehlová.

V tomto Sokolov zaostával za největšími městy v kraji. Stan nebyla sociální služba, kterou tito lidé potřebují. Proto město přistoupilo ke koupi objektu a vypsalo výběrové řízení na provozovatele této sociální služby.

„Volali nám lidé a stěžovali si na přítomnost bezdomovců v jejich domech. Nějaký konflikt s těmito lidmi byl i v obchodním centru. Proto jsme společně zařídili celodenní provoz centra," potvrdil velitel městské policie Petr Kubis.

Lidé v nouzi si pomoci váží a děkují za ni. „Doposud jsem bydlel na ubytovně. Momentálně jsem bez peněz kvůli papírování na sociálce a mému pozdnímu dodání žádosti. Ale už jsem vše vyřídil a čekám, až dorazí peníze. Poté půjdu zase na ubytovnu. Za tento azyl jsem vděčný, pomohl mi," říká jeden z těch, kteří centrem prošli.