Letošní zima zatím připomíná spíše jaro. Přesto se však začal plnit stan pro bezdomovce, který nechal postavit Sokolov na zelené louce v oddechovém parku Bohemia. Několik jedinců, kteří ve stanu přespali, pocházelo dokonce z okolních měst. A to se Sokolovu moc nelíbí.

„Stan pro bezdomovce se začíná plnit. Zaznamenali jsme prvních sedm klientů," sdělil starosta Sokolova Jan Picka, který dostal čísla od tamní městské policie.
Strážníci příchozí lidi bez domova před vstupem do stanu kontrolují. Pro vstup do stanu platí jistá pravidla, která musejí zájemci o přespání dodržovat. Asi nejtěžší pro lidi bez střechy nad hlavou je být střízlivý.

„Před vstupem do stanu musíme dýchat do přístroje. Pokud vím, že mám něco vypito, ani tam nejdu," říká jeden ze sokolovských bezdomovců.
„Co pro nás není až tak pozitivní, je fakt, že ve stanu máme i lidi z Jindřichovic či Chodova," konstatuje Picka. Stan má kapacitu 16 lůžek. Při stávajícím teplém počasí je prozatím dostatečná. Pokud však udeří mrazy a bude nával jako v letech minulých, bude muset město problém s přespolními vyřešit.

Hlavním důvodem stavby a provozování stanu byly stížnosti od občanů. Bezdomovci jim spávali ve sklepích panelových domů či na chodbách zdejší nemocnice. Zároveň má tyto lidi pod kontrolou z hlediska zdravotního. Minulý rok tak například odhalili lékaři otevřenou tuberkulózu jednoho z nich.

Stan však vydrží pouze nadcházející zimu a pak se možná rozpadne. Město proto koupí nový, s větší kapacitou. Ten by měl mít například možnost rozdělení na dvě části. Mezi bezdomovci se totiž vyskytuje čím dál více žen. Cena nového stanu má být do 100 tisíc korun. Stan provozuje městská policie ve spolupráci s Pomocí v nouzi.