Klášter Matky Boží najdete nedaleko Toužimi. Byl vybudován v místech původního barokního zemědělského statku v roce 2002. „Z hlediska vývoje architektury 21. století je významnou stavbou nejen pro naši zemi, ale pro celou Evropu,“ je přesvědčený Svatopluk Zídek, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) Karlovarského kraje a spoluautor ankety Stavby století.

„Když byl roku 2002 založen novodvorský klášter, byla to událost, jakou české země nezažily již nejméně 500 let. V odlehlém zákoutí jihozápadních Čech tak byl obnoven duchovní život, před padesáti lety násilně ukončený,“ doplnil. Záměr vybudovat v Čechách nový klášter se zrodil těsně po sametové revoluci. Po deseti letech strávených v klášteře Sept Fons ve střední Francii se skupina noviců navrátila do Čech, aby nalezla místo pro nové sídlo.

Do projektu byla zařazena stavební a architektonická díla s ohledem na jejich význam a přínos vybudovaná od roku 1918 do současnosti. „Vybráno bylo celkem 100 českých a slovenských staveb. Za českou stranu bylo nominováno 66 staveb, za slovenskou 34,“ upřesnila Soňa Rafajová, mediální manažer ČKAIT. Druhou stavbou v našem kraji, usilující o hlasy, je obloukový most na D6 mezi Sokolovem a Loktem. Hlasovat můžete až do 15. září na stránce www.stavbystoleti.cz, kde najdete i bližší informace o jednotlivých stavbách. Každý hlasující má k dispozici 10 hlasů.

Ilustrační fotografie.
Voda je vzácná. V Kraslicích to pociťují