Na základě opakovaných požadavků ze strany majitelů provozoven umístěných na Starém náměstí v Sokolově nechala sokolovská radnice zpracovat studii ozelenění této plochy. Podnikatelé si totiž myslí, že by to přispělo k většímu ruchu a přílivu zákazníků. Město má nyní na stole tři varianty. Vybralo tu nejlevnější za 850 tisíc korun. Při schvalování rozpočtu na tento rok však uvolnilo částku o 250 tisíc nižší.

„Vedoucí odboru rozvoje města nám předložila tři varianty umístění stromů. Podle návrhu architektky je nejlevnější varianta za 850 tisíc korun včetně mobiliáře. Další byly za 1,1, respektive 1,3 milionu korun," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec. Rada města doporučila zastupitelům nejlevnější variantu s tím, že chybějící peníze přesune z výdajů na nákup mobiliáře ve městě.

„Po výběrovém řízení by se měla cena snížit a mělo by to vyjít," dodal Jakobec. Stromy by poskytly v letních měsících přirozený stín. Jedna z verzí hovoří o tom, že pod zelení, která se potáhne prostředkem celého náměstí, by mohly být umístěny zahrádky místních podnikatelů. Druhá mluví o tom, že zahrádky zůstanou u provozoven a středový pás zeleně bude zúžen kvůli průjezdnosti zásobování a vozidel integrovaného záchranného systému. A jakou zeleň by oáza měla mít?

„Lípa, platan, hloh, sakura," upřesnil Berka. „Stromy by měly být ve velkých samozavlažovacích nádobách, které budou mobilní, a na zimu se tak mohou uklidit," sdělila vedoucí odboru rozvoje města Hana Hůlová.

Ozelenění náměstí podnikatelé vítají. „V betonovém městě je zeleň dobrý nápad. Jsem pro. Pokud mi zůstane zachován počet míst pro hosty, je mi jedno, zda bude zahrádka u provozovny, či naproti pod zelení," řekl majitel jedné z provozoven Petr Batko. Pokud budou sokolovští zastupitelé souhlasit, zeleň a mobiliář by se na Starém náměstí měly objevit ještě letos v létě.