První vlnu už mají za sebou Středočeši, vysílače Zelená hora na Chebsku a Klínovec v Jáchymově přijdou na řadu až 12. únoraa v tento den na nich budedosavadní vysílání vypnuto. Už dnes ale mohou obyvatelé Karlovarského kraje nový signál využívat. „Vysílání běží v přechodovém provozu už několik měsíců,“ uvedl specialista na antény Pavel Trsz Karlových Varů.

Důvodem přechodu v digitálních systémech není kvalita zvuku a obrazu, jak se mnozí domnívají, ale uvolnění prostoru především pro internetové vysílání a mobilní operátory.

Řada lidí si po prvním velkém digitálním přechodu pořídila drahé televizory, které ale nyní nové vysílání nepřijmou. Budou si muset pořídit set-top boxy. Ceny mohou být různé. „V průměru se ty nejlevnější, které jsou přitom dostačující, dají pořídit od 600 do 800 korun. Pokud lidé chtějí, aby dokázaly třeba nahrávat přes USB, musí si připlatit,“ vysvětlil Trs s tím, že přechod na nové vysílání se týká i nejrůznějších rekordérů, například DVD. „Jsou totiž brány také jako vstupy s televizní anténou. A i ony budou potřebovat set-top boxy. Ale těch klientů, kteří ještě využívají podobné přístroje, je už málo. Dnes už lidé využívají jiný způsob přehrávání, a kdo ví, jaké možnosti nás ještě čekají,“ konstatoval odborník, podle něhož se dá ale pro DVD i televizi pořídit jeden společný set-top box.

Prodejny elektra už nyní potvrzují zvýšený zájem o set-top boxy. „Určitě jich prodáváme více, ale ten největší nápor očekáváme na přelomu ledna a února,“ konstatoval prodavač jedné ze sítí elektroobchodů. „A když si lidi kupují novou televizi, například k Ježíšku, chtějí mít jistotu, že k ní nebudou muset set-top box dokupovat,“ dodal prodavač.

Ilustrační foto.
Česko si s Deníkem opět zazpívá koledy