Zájem o přidělení městského bytu v Sokolově je stále stejný jako před lety. Mění se však struktura žadatelů a vedení radnice musí pečlivě vybírat. Nechce totiž po několika měsících řešit neplacení nájemného ze strany uživatele bytu a složitý proces s jeho vystěhováním. O byty žádají i lidé z okolních obcí. Bytů vlastní Sokolov zhruba tisícovku. Z toho je ovšem 300 bytů s pečovatelskou službou v domech pro seniory.

„Pokud se uvolní městský byt na náměstí Budovatelů nebo nějaká vila, tak samozřejmě je zájem výrazně vyšší než o byt relativně vybydlený, který je ve věžáku. Žádostí jsou desítky. Výjimku tvoří žádosti o byty, kde je nutná investice například za 100 až 150 tisíc. Tam se hlásí 8 – 10 žadatelů," říká místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Mění se však struktura žadatelů. „Pamatuji, že dříve žádali například čtyři doktoři nebo čtyři učitelé. Tam bylo z čeho vybírat. Nyní jsme rádi, když žádá někdo podobný o byt."
Sokolov také začal sám opravovat větší počet svých bytů než doposud. Doposud to dělalo město na náklady žadatele a nezabývalo se tím. Výhodou je, že se nájemník stěhuje do nového, nevýhodou, že si za to připlatí.

„Sokolovská bytová začala opravovat byty v nejhorším stavu. V těchto bytech pak není nájemné 50, ale 60 korun za metr čtvereční," potvrdil Jakobec.
Vedení města podle jeho slov uznává, že to, co nyní nabízejí, je ostuda proti tomu, co nabízí jiní pronajímatelé. „Budeme proto v investicích do rekonstrukcí bytů pokračovat," slíbil Jakobec.

Nový zájemce o městský byt dostává smlouvu na dobu určitou a nájemné v ní stanovené je 50, v novém bytě 60 korun za metr čtvereční. Zatím poslední zvýšení nájemného bylo před pár roky razantní. Město prý nemělo jinou možnost. V příštích letech by se muselo o zvýšení nájmu soudit s jednotlivými lidmi. Ti by totiž s navýšením měli souhlasit a to není pravděpodobné. Tržní nájemné je zhruba 70 korun za metr a více.