Chybět nebudou vepřové a kuřecí řízky, nebo dokonce pečené klobásy. „Prodej vánočních kaprů sice nijak dramaticky neklesá, ale lidé už kapra nemají za výsadní vánoční pokrm," říká prodejce kaprů Milan Klobušický, který od zlaté neděle prodává kapry v Kraslicích.

Tradiční zůstává především bramborový salát. I tady ale lidé volí jiné varianty. „Trendem posledních let je totiž zdravá kuchyně, a tak lidé volí zdravější formy salátu, někteří si dokonce vaří jen samotné brambory," říká výživová poradkyně Martina Heronová.

Někteří lidé ale mají jasno v tom, že kapr a ten pravý salát s majonézou by neměli na Vánoce chybět. „Je to prostě tradice a já trendům doby nepodléhám. Řízky pečeme až na první svátek vánoční," řekla včera Martina Malá při koupi hned dvou kaprů. „Je přece symbolické, když kapr plave ve vaně," dodala. To Jarmila Sokolová má jiný názor. „Muž má rád kapra, já řízky, děti klobásky a lososa. Takže bude vše. Vždyť ať si každý dá, na co má chuť. Každý rok se přitom snažím hledat v kuchařkách jiné recepty, jak vše upravit. Třeba kapra udělám letos z poloviny podle staré receptury na černo, druhou půlku pak klasicky na másle a na kmínu," usmívá se.