Nové přístavby a nástavby neunesou současné základy budovy na náměstí a bude se muset předělat projekt. Do té doby bude knihovna nadále sídlit v zámku, který patří Karlovarskému kraji.

„Požádali jsme radu města o prodloužení termínu pro dodání projektové dokumentace. Nemá to vliv ani na cenu díla, ani na cenu za projekt,“ říká vedoucí odboru rozvoje města Hana Špičková.

Jedná se o to, že v průběhu projektování se zjistilo, že díky nástavbám a přístavbám by bylo vhodné posílit základy, protože se tím zatěžuje konstrukce budovy. „V místě se musí udělat ještě jedny sondy, ale bohužel jsou prázdniny, dovolené a nedokázali jsme sehnat odbornou firmu.

Nemůže to dělat kdokoliv,“ dodala Špičková.

Projekt měl být původně hotov v srpnu. Město přes mnohá úskalí získalo tři sousedící domy na Starém náměstí. Knihovna bude sídlit ve dvou z nich. Uvolní se tak místo v zámku, kde doposud knihovna je. Tamní muzeum tak bude moci dokončit celý okruh v prvním patře, který nyní končí zhruba v polovině. Zámek jako takový patří Karlovarskému kraji.

Na protialkoholní záchytné stanici v Sokolově skončilo letos už přes 500 lidí.
Rekordman skončil na záchytce už 200krát, dluží stovky tisíc

Nová knihovna má přilákat do lokality desítky tisíc lidí. „Knihovna si novými prostory polepší. Zároveň se uvolní místo na zámku, kde doposud sídlila. Do knihovny zavítá až 60 tisíc čtenářů ročně a na nové adrese by to mohlo oživit Staré náměstí,“ říká místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Podle ředitele sokolovského muzea Michaela Runda by se uvolněnými prostory v zámku mohl dokončit prohlídkový okruh v prvním patře zámku. Tam doposud sídlí oddělení pro dospělé čtenáře a v přízemí zámku dětské oddělení. To je u knihovny, kde není výtah ani bezbariérový přístup, dosti nepohodlné. Nová knihovna ve své studii s bezbariérovostí počítá, a budou ji tak moci navštívit osobně i lidé, kteří si to po zámeckých schodech nemohli dovolit.