Stravenky neznamenají pouze daňové úlevy pro firmy, které je dávají svým zaměstnancům, ale zároveň jsou důležité i pro lidi, restauratéry a obchodníky. Všichni se shodují, že jejich zrušení by bylo nepříjemné.

„Pro nás mají stravenky obrovský význam ze dvou pohledů. Jednak nám do naší prodejny přivádějí hodně zákazníků. Lidé platící stravenkami totiž tvoří nezanedbatelnou část našich zákazníků,“ potvrdil František Čapek, předseda spotřebního družstva Jednota Toužim. „Pokud by je lidé v zaměstnání nedostávali, tak by nám výrazně klesl počet nakupujících. Tím jsme si jistí,“ doplnil.

Pro Jednotu Toužim mají tyto kupóny význam také z pozice zaměstnavatele. „Prostřednictvím stravenek investujeme do svých pracovníků čtyřicet pět korun denně. Pokud by byla jejich daňová výhodnost zrušená, pak bychom na daních zaplatili o půl milionu korun více. To by bylo rozhodně nepříjemné,“ konstatoval Čapek.

Lidé často platí stravenkami nejenom za nákupy potravin, ale především za každodenní obědy v restauračních zařízeních. „Je pravdou, že jimi u nás lidé platí opravdu hodně. Případné zrušení kupónů by nám výrazně počet zákazníků nesnížilo, ale rozhodně chápu, že je to pro lidi velká výhoda,“ ujistila Romana Hegerová, servírka z karlovarské restaurace U Tomáše.

Jídelní kupóny si pochvalují také samotní zákazníci. „Rozhodně tuto možnost vítám. Člověk má alespoň jistotu, že tyto stravenky využije skutečně k nákupu jídla a potravin a neutratí je za zbytečnosti,“ zhodnotila Sandra Pavlíková. Podle ní by bylo zrušení kupónů pro lidi značně nepříjemné. „Myslím, že by byla hloupost jejich výhodnost rušit. Lidé mají alespoň pocit, že se o ně zaměstnavatel stará a snaží se jim sponzorovat obědy. A to je určitě fajn,“ dodala Pavlíková.