Výrobce hudebních nástrojů Strunal Schönbach v Lubech u Chebu ukončil svou činnost. Firma se už nějakou dobu prala s finančními problémy. Už v červnu letošního roku vyhověl Krajský soud v Plzni návrhu společnosti a přeměnil schválený reorganizační plán firmy v konkurz.

V té době ale hovořil jednatel společnosti Lukáš Mikeska o tom, že firma funguje dál a i přes vyhlášení konkurzu je naděje, že se podaří podnik nastartovat. To se bohužel nestalo a společnost po více než měsíci po rozhodnutí soudu oznámila konec.

Ilustrační snímek. Dopravní kolona.
Situaci na Chebské mnohdy komplikují samotní řidiči

Firma se dostala do úpadku na konci loňského roku. Od té doby jednala s věřiteli i potencionálními investory a nakonec se jí podařilo sestavit reorganizační plán, podle kterého měla společnost přežít a zotavit se. To se ale změnilo s nástupem pandemie koronaviru.

„Společnost Strunal Schönbach zastavila ke konci července svoji výrobu. Stalo se tak paradoxně poté, co vedení firmy zahájilo potřebné kroky k uzdravení podniku,“ oznámila firma v tiskové zprávě. Přibližně padesátka zaměstnanců dostala ke konci července výpověď. Podle insolvenčního správce Lukáše Zrůsta je zřejmé, že aktuálně je trh s hudebními nástroji ovlivněn také pandemií covid-19 a další vývoj je jen těžké odhadnout.

V současné době je hodnota pohledávek jednoho z předních evropských výrobců strunných nástrojů, více jak 57 milionů korun.

„Je to obrovská škoda,“ řekla Marie Hošková z Chebu. „Strunal byl vždycky pojem. Jde o další vyhlášený podnik v Karlovarském kraji, který skončil. Je moc smutné sledovat, jak výrobky z Číny ničí český trh. Bohužel se obávám, že lépe nebude,“ uvedla.

Ilustrační foto.
Karlovarský kraj je celý bílý