Jak se žije v dalekých zemích, ale třeba také na blízké Ukrajině, zjišťovali žáci Gymnázia a střední odborné školy v Chodově. Zkušenosti jim předávala po dobu jednoho týdne šestice stážistů z nejrůznějších koutů světa.

Mladí cizinci, již trávili dny s žáky chodovské školy, pocházejí víceméně ze zemí pro nás exotických. „Konkrétně k nám přijeli stážisté z Ukrajiny, Brazílie, Indonésie, Číny, Peru a Tchaj-wanu," vyjmenovala zástupkyně ředitelky gymnázia Petra Rumlenová.

„Projekt celosvětové organizace Aiesec, která má u nás pobočku v Plzni, vznikl především proto, aby naši žáci poznali jiné kultury, tradice a zbavili se mýtů, které se zvláště v dnešní době kolem cizinců točí," vysvětlila smysl celé akce zástupkyně.

Gymnazisté měli podle ní zpočátku mírné obavy, jak se s návštěvníky dorozumí a na co se jich budou ptát. „Obavy se ale brzy rozplynuly, máme z toho všichni dobrý pocit," řekla na závěr akce Petra Rumlenová.

„Stážisté vstupovali do hodin a formou prezentací představovali své země, samozřejmě studentům odpovídali na jejich dotazy," popsala průběh vyučování z posledních dnů.

„Na rozloučenou si pro nás připravili takzvaný projektový den, kde kromě představení své země nechyběly ochutnávky některých tradičních pokrmů. Naši studenti jim to z vlastní iniciativy oplatili. Děvčata napekla a navařila zase naše jídla," doplnila zástupkyně.
„Je to zajímavé, podle barvy jsem myslel, že jde o ananas, a nakonec se z toho vyklubaly sladké brambory," zhodnotil ochutnávku jeden ze studentů.

„Pobyt u vás byl velmi příjemný, pokud to bude možné, ráda se do České republiky vrátím," řekla Yichen Cheng z Tchaj-wanu, která stejně jako její kolegové bydlela u hostitelských rodin v Chodově a okolí. Stážisté svůj pobyt v Chodově ukončili v pátek, kdy se vrátili do Plzně. Odtamtud po závěrečné párty odjedou do svých domovských zemí. (tin)