S jednáním policie a úřadů se nechce smířit důchodce Ota Šanda, který si přišel do Kauflandu v Sokolově koupit psí konzervu ve slevě. „Tu neměli, a tak jsem chodil po obchodě a nakupoval jiné věci, abych neodešel s prázdnou," říká Šanda. Po zaplacení u pokladny jej však zastavila bezpečnostní služba s tím, že neuhradil sušenku, kterou údajně v obchodě zkonzumoval a obal odhodil do regálu. „Nic jsem nesnědl," řekl důchodce a dožadoval se videozáznamu. „Nic mi neukázali, a tak jsme se dohodli na tom, že zavoláme policii," uvedl Šanda. „Policisté mi řekli, že jestli se nepřiznám, zavolají komando. Spoutali mi před všemi ruce za zády a odvezli mě na služebnu," postěžoval si Šanda. „Případ jsme prošetřili a musíme konstatovat, že dle nám dostupných informací došlo k protiprávnímu jednání a na místo byla přivolána Policie ČR, která použila pouta," sdělil tiskový mluvčí Kauflandu Michael Šperl. „Záběry kamery slouží výhradně pro interní potřebu nebo pro účely právě Policie ČR, poskytnutí dalším osobám, bohužel, možné není," dodal mluvčí. „Záběry mi nikdo nikde neukázal," řekl důchodce.

Podle Kanceláře veřejného ochránce práv má však Ota Šanda na zhlédnutí záznamu nárok. „Po sdělení obvinění má obviněný přístup do spisového materiálu. V tomto případě musí být součástí tohoto spisu i videozáznam. Muž má právo jej vidět," sdělila na dotaz Deníku kancelář ombudsmana. Podle mluvčí policie Kateřiny Böhmové mu v tom nikdo nebrání. „V obchodním domě došlo ke krádeži čokoládové tyčinky v hodnotě 15 korun. Jedná se o přestupek, který jsme předali Městskému úřadu Sokolov. Na záznamu mělo být vidět, že si muž vzal tyčinku a ještě v obchodě ji zkonzumoval," sdělila mluvčí. „Pan Šanda se může dostavit na sokolovské obvodní oddělení, kde mu bude záznam ukázán. Je to důkazní prostředek a neexistuje žádný důvod k tomu, aby s tím nebyl seznámen," doplnila Böhmová.

Případ se již táhne půl roku. Úřady uložily panu Šandovi napomenutí a chtějí uhradit 1000 korun za náklady řízení. Ten se ale několikrát odvolal. „Mám z toho špatné spaní, člověk se nemá jak bránit. Až mi přijde další poukázka na zaplacení, asi to uhradím. Nechci, aby mi domů přišel exekutor," neskrývá zklamání důchodce.

F. Titlbach