„Mezi sedmi sty exponáty mohou návštěvníci vidět i desky se jmény členů zednářské lóže. Celé muzeum je výjimečné tím, že se jedná o tajné materiály, které nikdy neměla spatřit široká veřejnost. Loketská sbírka se dávala dohromady celých dvacet pět let, kdy se exponáty dovezly z Jižní Ameriky a hlavně Kuby," informovala vedoucí muzea Jitka Orlová.

Muzeum je opředeno mystikou nejen svým obsahem, ale i místem, kde se dotváří atmosféra tajemna. Všechny exponáty jsou originály, které pocházejí z 18., 19., a 20. století a je skoro nemožné se k nim jinak dostat. K vidění je i rituální oltář svobodných zednářů. Muzeum tajných spolků potvrzuje svou výjimečnost i tím, že je sedmé tohoto typu na celém světě. Další můžete navštívit v Anglii, USA, Francii, Rakousku a Německu.

Členy tajných spolků byly i významné české osobnosti jako Edvard Beneš, T. G. Masaryk, Jan Evangelista Purkyně, ale i Karel Čapek.

„Muzeum je otevřené zhruba dva týdny. Soboty a neděle máme otevřeno od deseti do pěti. V týdnu je nutná telefonická rezervace, ale počítáme s tím, že od prvního května už budeme plně v provozu," poznamenala Orlová.