Vítězka osmého ročníku ankety získala 1592 hlasů a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018 jak v Karlovarském kraji, tak i v celé republice. To od soboty připomíná i pamětní cedule.

„V osmém ročníku soutěžilo 92 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 9 tisíc lidí. Jedná se o dosud nejvyšší počet nominovaných alejí v historii ankety. Velmi nás těší, že lidé mají o aleje a naši krajinu čím dál větší zájem,“ říká Karolina Kostićová z Arniky, která anketu pořádá.

Alej přátelství u jezera Medard blízko Sokolova byla vysázena teprve loni. Do soutěže ji přihlásil Michael Rund, který jako autor vítězné nominace dostal let balonem. Jak ale prozradil, chce ho darovat.

„Výhra nebyla mojí motivací. Poukaz chci proto předat otci myšlenky panu Pelantovi, ať buď letí on, nebo ať určí, kdo by si let nejvíce zasloužil,“ uvedl. „Pro mě samotného je velikou ctí být součástí celého projektu. A zároveň mít možnost pečovat o tuto krásnou alej na místě, které mám rád. Jezero Medard je pro mě symbolem postupné přeměny Sokolovska z krajiny povrchových uhelných dolů na jezerní oblast.“ Jak vysvětlil, zapojil se do něj s manželkou na poslední chvíli jako náhradník a také jejich rodina si zde vysadila „svůj“ strom.

První tři květnové víkendy v Karlovarském kraji patří slavnostnímu zahájení sezóny ve třech největších lázeňských městech regionu. Uplynulý víkend se slavnost konala v Mariánských Lázních, kde připravili bohatý třídenní program.
Lázním se daří. Přibývá i Čechů