Bezmála třicet let staré stavební buňky jsou minulostí. Přesně v takovém provizoriu pracovali zaměstnanci technických služeb v Sokolově. Minulý týden v pátek byla slavnostně otevřena nová správní budova a také sběrný dvůr. Objekt stál zhruba 19 milionů korun.

„Důstojné zázemí získala společnost Sotes po téměř 40 letech, řekl při slavnostním otevření budovy její jednatel Jaromír Dvořák. Ten nazval otevření jakousi vernisáží. „Projev delší než třicet vteřin nikdo neposlouchá. Takže kromě zastupitelů města, bych chtěl nejvíce poděkovat mému předchůdci Pavlu Dlouhému, který hospodařil tak, že si toto můžeme dnes dovolit," konstatoval Dvořák. Poté se ujal role průvodce a přítomné provedl celým areálem.

Plán na stavbu nové budovy mělo město na stole několik let. První odhady ceny byly ale kolem 50 milionů korun. Ve výběrovém řízení sice spadla cena na 37 milionů korun, ale i to bylo nad možnosti města. Projekt se proto přepracoval a budovu snížil ze tří pater na dvě.

„Výsledná cena klesla na 20 milionů a i z těch se nám podařilo milion korun ušetřit," dodal Dvořák.

Sotes mají 98 zaměstnanců, kteří se starají o městské komunikace, zeleň, svoz odpadu a další služby pro město. V nové budově budou mít podstatně lepší zázemí jak pracovníci, kteří pracují venku, tak i úředníci. Celý areál navíc střeží kamerový systém, od něhož si Sotes slibuje lepší dohled nad pohybem cizích lidí v areálu i případnými zloději.

O tom, že nové zázemí bylo potřeba, je přesvědčen i starosta Sokolova Zdeněk Berka. „Buňky přivezené do areálu Sotes a naskládané na sebe byly prý už tehdy použité. Získány byly údajně z bývalých chemických závodů v Sokolově," připomněl Berka. „Buňky přivezli někdy v roce 1985 a o rok později jsme se sem přestěhovali z bývalých kasáren," vzpomíná bývalý ředitel Pavel Dlouhý. A to prý nebyly zcela nové, předtím už dva roky sloužily jinde.

Nová moderní budova je dvoupatrová a bude sloužit všemu personálu včetně vedení. Plochu by měla zabírat zhruba stejnou. V přízemí by měly stejně jako doposud šatny a sociální zařízení. V horním patře jsou především kanceláře, archiv či jakési zázemí podniku.