Sokolovské smrky napadl savý hmyz, konkrétně mšice smrková. Nenápadný škůdce mění zcela zásadně vzhled jehličnanů a může je takzvaně vysvléci donaha. Město proto rozjelo záchranu usychajících smrků. Využije při tom tři známé dostupné způsoby, jak se škůdců zbavit. Pokud léčba nezabere, dojde zřejmě na kácení.
Napadení je zatím zjištěno především u smrku pichlavého (stříbrného) a ten nepatří k původním druhům smrků v naší lokalitě. Není však vyloučeno, že se rozšíří i na domácí smrk ztepilý, což se někde začíná i dít.

Přemnožení škůdců je podle odborníků pravděpodobně způsobeno mírnou zimou a příznivým průběhem počasí v jarním období. V tomto případě jde o mšici smrkovou. Tento malý hmyzí škůdce se přisaje na jehlice a způsobí jejich žloutnutí. Estetická vada se záhy může změnit ve vadu pro strom životně důležitou. Jehlice postupně zhnědnou a opadají. Problémem je pak velký výskyt mšic na stromě, které napadají i mladé výhonky.

„Začali jsme stříkat smrky vodou a rozhodli jsme se, že použijeme i aplikaci chemií. Jsou tam dva způsoby, chemický postřik a injektáž. Poněvadž s tím nejsou takové zkušenosti a výsledky, vyzkoušíme oba dva způsoby. A následně to budeme vyhodnocovat," prozradila vedoucí odboru rozvoje města Hana Špičková.

Město zatím vybralo lokalitu Bohemie, kde má nejvíc smrků. Zde bude aplikovat všechny varianty a uvidí se, co bude dál. Kropící cisterny bylo možné zahlédnout i přímo v centru města u městského úřadu. I zde jsou vedle kruhového objezdu pichlavé smrky.

Postřiky a ošetření by měli provádět zároveň i soukromí majitelé. S tímto problémem se prý nepotýká jen Sokolov, ale řada měst v republice. V Sokolově zatím situaci finančně zvládají v rámci rozpočtu. Pokud by se problém rozšířil, musely by se najít prostředky na ošetření porostů.

„Proti savému hmyzu se lze bránit jednoduše jen postřikem. Nic jiného podle mě nepomůže," radí jeden ze zkušených zahrádkářů Ladislav Fedor.