Unikum, které nemá za šestatřicet let obdoby. Přesně takto nazval šindelovský pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ranní teploty, které panují v letošním srpnu.
„Jde o to, že tři až čtyři dny za sebou se teploty při zemi pohybují kolem nuly nebo dokonce pod bodem mrazu.

To jsem zde ještě nezažil," říká Kovařík. Jak upřesnil, v minulých letech také přišly srpnové mrazíky, ale byly tak dva a ještě rozprostřené v celém měsíci. „Letošní srpen spíše připomíná září," konstatoval. Zajímavostí však je, že tento týden by měl být podle Kovaříka nejhezčí za celé letní prázdniny.

V červenci se totiž v našem kraji sešlo pouhých šest dnů bez deště. Zajímavostí těchto dnů je i nemilosrdná takzvaná amplituda, kdy po ranních nízkých teplotách vyskočí ty odpolední až o 25 stupňů Celsia. A léto pojede dál. Po čtvrtečních dešťových přeháňkách přijde páteční hezký den bez přeháněk a víkendové polojasno s teplotami místy až 30 stupňů Celsia.

Zejména děti to vítají. „Už jsem se o letošních prázdninách koupal venku několikrát, ale vadily mi časté mraky a dešťové přeháňky. Zrovna včera jsem se vrátil z tábora, takže teď můžu volný čas trávit na koupališti," řekl dvanáctiletý Lukáš z Kraslic.