Velké pekárny počítají ztráty v řádech milionů korun. Co bude dál pekaři nevědí, ale obávají se nejhoršího. Účinně zasáhnout a pomoci podle nich musí vláda.

Jednou z největších pekáren v Karlovarském kraji je chebská Tritia. Má síť vlastních prodejen hned na 23 místech západních Čech od Aše přes Sokolov, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Tachov až po Plzeň. Majitel firmy Stanislav Doskočil si nechal udělat rozbor zvýšených provozních nákladů. Pece firmy jedou na plyn a elektřinu. U první položky se náklady zvedly během několika posledních měsíců o 300 procent. U elektřiny je to ještě drastičtější, jde o rovných 400 procent.

"A to není vše. Zdražily prakticky všechny vstupy surovin včetně pohonných hmot, máme zhruba 33 rozvozových vozidel, která zásobují zákazníky po celém Karlovarském kraji. Pohonné hmoty zvedly náklady na dopravu o desítky procent. Zdražila mouka, která je stěžejní surovinou," říká Doskočil.

Koupaliště Michal
Kdo může, ať tráví tropický víkend u vody. Poté se bude ochlazovat

Česká republika je podle něj, co se obilí týče, soběstačná. Obilí je ale komodita obchodovaná na burze , krize na Ukrajině cenovou hladinu zvedla několikanásobně. Mouka je přitom pro pekaře klíčovou položkou a tvoří až 70 procent nákladů. Pekařům dělají vrásky i ostatní položky. Zdražují oleje, tuky, cukr i náplně do pečiva apod. Zdražování přichází v čase, což znamená, že cena, která platila před týdnem nemusí platit zítra. "Nevím jak jsou na tom ostatní pekaři, ale tuším, že obdobně a všichni jen přežíváme. Fixace energií má většina nejen pekařů ale i ostatních firem jen do konce roku. Museli jsme reagovat ihned když se schylovalo k válce a ceny alespoň nějak pokud to bylo možné zafixovat. Co bude dál nevíme. Zasáhnout musí vláda. Hodně firem si vzalo také po covidové pandemii úvěry a musejí je z něčeho splácet. Jenže se zvedají úrokové sazby, a to razantně. U někoho až sedminásobně. Pekaři si myslím balancují na rozhraní červených a černých čísel. Aby byla firma na tomto rozhraní spíše dále, musely jsme zdražit v řádu jednotek až desítek procent," uvádí Doskočil.další zdražování musí prý zákonitě přijít. "Firma má zhruba 200 zaměstnanců a máme samozřejmě určitou zodpovědnost, i jim stoupají náklady na bydlení a jejich pravidelná mzda je naše priorita proto úprava cen směrem nahoru našich výrobků bude ač neradi prostě nutná," konstatuje Doskočil.

Kraslice chtějí dotaci pro zázemí fotbalistů, které je v kraji ostudou
Kraslice chtějí dotaci pro zázemí fotbalistů, které je v kraji ostudou

Rohlík v jeho síti pekáren stojí například rohlík 2,50 koruny, i když by měl být z hlediska nákladů podstatně výš. Od ledna firma balancuje na rozhraní červených a černých z hlediska ekonomického výsledku a to díky zvýšeným nákladů, na všechny suroviny a vstupy hlavně plyn, elektřina a v neposlední řadě pohonné hmoty, které do nákladů mimo jiné výrazně zasáhly. A to je polovina roku. "Myslím si, že pokud ceny vstupů neklesnou, pak bude situace vážná.. Rozhodnou ceny energií, sklizeň obilí a jeho cenová hladina. A také to, jak se zachová vláda vůči firmám které jsou na plynu a elektřině závislé bez možnosti jiné náhrady," dodává Doskočil.