Do celostátní akce, kterou vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) se zapojilo na 300 knihoven z celé republiky a ty v našem kraji jsou mezi nimi. Prestižní událostí bude udělení státní ceny Knihovna roku 2018 a již podeváté vyhlásil SKIP i soutěž o nejlepší městskou knihovnu roku.

Přestože letošní Týden knihoven je věnován především práci knihoven s lokální historií, ta sokolovská zaměřila akce spíš cestovatelsky. „Ve středu od 18 hodin to bude například cestovatelská přednáška Jana Křivance o Maďarsku Léto mezi čabajkou a uherákem,“ uvedla Daniela Drobečková, ředitelka Městské knihovny Sokolov. Pro návštěvníky je o den později připraveno i promítání filmu ve spolupráci s Člověkem v tísni. Seniorům jsou určeny kurzy angličtiny a o pravidelné povídání o knížkách a čtení nepřijdou ani klienti Sokolíku. „Pro děti je ve středu připraveno čtení s dílničkou a pro družiny pak ve čtvrtek literární workshop,“ doplnila ředitelka Drobečková. Hříšníci mohou v tomto týdnu vrátit knihy, aniž by platili za upomínku.

To v Lokti historie zazní, a to už dnes od 17 hodin. „Vladimír Vlasák přiblíží vývoj a současnost loketské městské vlastivědné sbírky,“ zve na přednášku knihovník Vladimír Kalný. V týdnu sem ještě můžete dorazit na scénické čtení Víti Adamce nebo setkání s mnohokrát oceněným překladatelem z angličtiny Viktorem Janišem. „V sobotu jsme připravili koncert ostrovského noise-folkového uskupení Nová bába,“ připojil další pozvánku Kalný.

I chodovská knihovna připravila řadu akcí pro děti i dospělé a všechny zdarma. V průběhu týdne se tu noví čtenáři mohou i na rok zdarma zaregistrovat. A pokud náhodou máte doma nějakou knížku už déle, než je možné, i tady ušetříte za upomínku, celý týden platí amnestie.

Ilustrační foto
Kanalizace nestíhá, pomoci má nová studie

Do každoroční akce se zapojuje také chebská knihovna. „V chebské knihovně se například ohlédneme za již neexistujícím klášterem na Spáleništi, pozveme na Návraty volyňských Čechů, přiblížíme si Egerland či výstavkou k výročí narození císaře Františka I. připomeneme také událost v sousedství Chebu - založení Vsi císaře Františka… Zkrátka ovšem nepřijdou ani děti, pro které jsme připravili soutěže či hry,“ sdělila ředitelka knihovny Martina Kuželová. Noví čtenáři se také tentokrát mohou těšit na registraci první rok zdarma.

Městská knihovna Karlovy Vary připravila program na celý týden, například různé akce, soutěže nebo projekty. V pobočce I. P. Pavlova se ohlížejí za historií od roku 1974. Mají zde i výstavu regionální literatury. V Drahovicích se mohou děti zabavit vystřihováním z papíru, a to ve středu 3. října od 10 do 15 hodin. Růžový Vrch nabízí předčítání z karlovarských pověstí, čemuž svůj hlas propůjčí Vanda Tomášková ve čtvrtek 4. října od 15 hodin. Další kreativní činnost nabízejí Tuhnice, kde si v úterý a ve čtvrtek můžete od 9 do 12 hodin vyrobit krásnou originální záložku.

Současně se Městská knihovna Karlovy Vary a Městská knihovna Ostrov v rámci akce Týden knihoven podílejí na rozdávání e-knih, šest elektronických knih dostanete zdarma. Vybrány jsou oblíbené tituly z různých žánrů. Tituly jsou předem určené a z každé kategorie je vybrána jedna kniha. Například z dětské literatury je to kniha Kočičí válečníci, pro mladé a dospívající kniha Mé jméno je nikdo. Na své si přijdou i milovníci fantasy, jejichž kniha nese název Světlonoš. Opomenuty nebyly ani ženy, pro něž je vybrána kniha Sedm dopisů z Paříže.

Jeden z výtvorů.
V Sokolově začala mezinárodní výstava sklářů