Koronavirem nakažená žena z Ruska z Vojenského lázeňského ústavu v Karlových Varech, u níž byl vir zjištěn v úterý, byla až v pátek po poledni deportována zdravotní záchrannou službou do Plzně. A to na pokyn Petra Kubise (ANO), hejtmana Karlovarského kraje.

„Opustit hotel musela, její další pobyt v Karlových Varech byl nepřijatelný. Celou situaci jsme řešili na pracovní skupině, kterou jsme kvůli šíření koronaviru zřídili,“ uvedl hejtman. A zároveň zažádal o zákaz pobytu dalších klientů ve Vojenském lázeňském ústavu na takzvaný křížek, tedy lázeňský pobyt, který klientům hradí zdravotní pojišťovny. Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) k celé situaci uvedla, že zaměstnanci, kteří přišli s klientkou do styku, mají nařízenou karanténu.

Ilustrační foto
Na Božím Daru budou hlídat „lufťáky“

„Ostatním zaměstnancům jsou k dispozici hygienické prostředky a ochranné pomůcky včetně roušek v dostatečném množství. Zařízení zavedlo přísnou kontrolu pohybu klientů i personálu, minimalizuje se možnost potkávání klientů při stravování či procedurách. Ostatní klienti byli informováni o svých možnostech,“ uvedla. Dodala, že bohužel tyto údaje má vedení města od někoho jiného. „My ani nikdo jiný z města s touto situací nic neudělámea ani v ní nejsme k ničemu oprávněni,“ zdůraznila.

Na dotaz, jaký je stav pacientky nakažené koronavirem ve Vojenském lázeňském ústavu v Karlových Varech, uvedl Marek Valaz tiskového oddělení Ministerstva obrany, že pacientka má velice lehký průběh nemoci. „Z důvodu ukončení pobytu byla na zbytek své karantény převezena do nemocnice v Plzeňském kraji na infekční oddělení,“ uvedl.

Na další dotaz Deníku, zda je tento ústav v karanténě, jaký je tam současný režim a kolik hostů je tam ještě stále ubytováno, mluvčí Vala uvedl, že ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí a hygieničkou Armády České republiky přijal tento ústav patřičná opatření a řídí se jimi. „Zařízení je už pro veřejnost uzavřeno, zbytek klientů ukončuje svůj pobyt. V karanténě je nadále jedenáct osob, které přišly do kontaktu s dotyčnou pacientkou. Zatím nemají žádné příznaky. Žádná sestra není nemocná,“ doplnil mluvčí Ministerstva obrany.

Ilustrační foto
Chataři a chalupáři, buďte doma, říkají lidé na venkově

Dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, situaci ve Vojenském lázeňském ústavu popisuje jinak. „Infikované pacientce nabírala vzorky sestra, která v karanténě není, ačkoliv s ní byla v úzkém kontaktu. V době, kdy tam nakažená paní byla, bylo v ústavu dalších asi osmdesát pacientů. Řada z nich s ní přišla do kontaktu, a přitom mohli chodit normálně ven. Zdravotní personál jim musel dávat ze svého roušky, kterých sám má nedostatek. Od úterka jsou pacienti, kteří jsou převážně Češi, propouštění postupně domů,“ poznamenal zdroj.

Podle něho všichni zaměstnanci čekali, že půjdou do povinné karantény, ale nestalo se tak. Objekt dokonce měl zůstat otevřený. „Vstupní dveře zůstaly zamčené jen na určitou chvíli. Pak se odemkly. Také procedury běží dál, byly pozastaveny jen na krátký okamžik,“ pokračuje člověk, který je s případem dobře obeznámen. „Personál navíc infikované pacientce nosil v ochranných oblecích a s respirátory ze začátku jídlo, až pak vzešlo nařízení, že se jí bude nechávat za dveřmi. Ze začátku sestry dokonce v pokoji u této pacientky byly nuceny uklízet, protože pokojské už v ústavu nejsou.“