„Myšlenka na vytvoření ekologického spolku se v našich hlavách rodila delší dobu. Hlavním impulzem bylo, že se nás v jednu dobu sešlo vícero lidí, kteří cítili tuto potřebu. Udělat pro naše děti něco navíc. Ukázat jim, jak je důležité se přírodě věnovat. Dát jim možnost okolní přírodu opečovávat a ochraňovat,“ uvedla za KLEN učitelka Iva Kyselová. „Jak stále sílil náš hlas, dostávalo se vyslyšení dalších podobně smýšlejících lidí. Letos v březnu jsme podali návrh a stali jsme se oficiálním spolkem s názvem KLEN,“ poukázala.

Spolek nyní tvoří devět učitelů ze dvou základních a jedné speciální školy, kteří se tak stali zakládajícími členy. „Tím dostal náš spolek další směr, a to v podobě podpory spolupráce všech našich škol. Od té doby jsme začali pracovat na vzdělávacích programech pro děti z oblasti péče o zvířata a rostliny, jejich identifikace, ekologického smýšlení v oblasti nákupu a ochrany Země, správného třídění odpadů, zpracování různých materiálů a recyklace. Na podporu chodu spolku byly vymýšleny aktivity pro kreativní dílnu. Všechny tyto programy jsme pak začali od září testovat na školách, abychom je mohli v budoucnu šířit dál,“ řekla.

Zároveň se spolek začal angažovat v oblasti projektů a grantů. Jako první se zapojil do projektu K.R.E.A.T.I.V. „Díky tomu propojujeme přírodní vědy s výtvarnou výchovou. Sami se v této oblasti více vzděláváme a své zkušenosti v centru kolegiální podpory šíříme mezi ostatní učitele v mikroregionu Kraslicka.“

Další aktivitou bylo zapojení do grantové výzvy Nadace Partnerství k podzimní výsadbě stromů. „I díky podpoře našich příznivců jsme byli v grantu úspěšní,“ pokračovala. Úspěch v grantové výzvě byl odrazovým můstkem také pro vznik akce, která se uskuteční už v sobotu 20. října. Nese název Den stromů a uskuteční se v odpoledních hodinách v Městských sadech v Kraslicích. „Připravili jsme hudební vystoupení žáků základních škol, osobní setkání se zvířecími kamarády a spoustu aktivit s přírodní tematikou. Chybět nebude ani výsadba stromu. A samozřejmě i nějaká ta překvapení,“ dodala Kyselová. Začátek sobotní akce je ve 14 hodin.

Městská knihovna Loket se zapojila i do mezinárodního projektu Bookstart – S knížkou do života.
Loketská knihovna uspěla v celostátní konkurenci