Obří rozletová stanice už může začít zachraňovat. Respektive pomáhat vracet zejména poraněné dravce do přírody. Obří rozletovou voliéru budoucí strojní mechanici se svými mistry už dokončili. „Na voliéře jsme pracovali zhruba měsíc. Některé části, jako jsou nosníky nebo sloupy, jsme vyráběli přímo ve školních dílnách, na stanici jsme pak několikrát zamířili dát vše dohromady, a kluci se tak tady učili svařovat,“ říká mistr odborného výcviku Jiří Šafář.

Samotná stanice si dodala materiál, integrovaná škola pak vypomohla prací. „Bylo fajn nebýt zavřený jen v dílnách. Takhle jsme pracovali venku na čerstvém vzduchu, a ještě jsme pomohli dobré věci. Navíc jsme se dozvěděli i spoustu věcí o této záchranné stanici,“ řekl učeň Emil Řehůřek. „Pomoc s výstavbou klecí pro Droseru nabízíme již třetím rokem. Žáci učebního oboru strojní mechanik připravují stavbu ochranných klecí pro zvěř. Největším úkolem bylo vyrobit právě rozletovou klec, ale žáci se svými učiteli odborného výcviku dokázali, že se železem umí a jsou připraveni i na těžká a složitá zadání,“ řekl ředitel ISŠTE Pavel Janus.

Drosera zachrání během roku stovky živočichů. Jde například o dravce popálené od stožárů elektrického vedení, o zesláblé ježky nebo mláďata, která lidé nachází, když například vypadnou z hnízda. U vstupu do stanice funguje i ´zvířecí babybox´, kde lidé mohou poraněná zvířata nechat, když jsou záchranáři zrovna na výjezdu. „Jsem velice rád, že kluci z ISŠTE nám takhle pomohli. Jsme přímo závislí na darech a této pomoci. Ta z jejich strany není vůbec první. Škola nám totiž vyrobila už i menší voliéry,“ řekl správce stanice Drosera Vladimír Tomáš Smolík.

Stanice už řadu měsíců funguje v Bublavě na novém místě. Hotové má zázemí pro ošetřování a karanténu zvířat. Přemístila se sem i naučná stezka. V dalších měsících chce stanice zapracovat na přední části stanice, která bude přístupná veřejnosti. „Lidé na to byli ve staré stanici zvyklí, a tak chystáme zase postavit prezentační voliéry,“ dodal správce Smolík.

„Horvy“ úřadoval v lékárně
„Horvy“ úřadoval v lékárně