Na to se mohou těšit obyvatelé chodovských panelových sídlišť. Město se v následujících čtyřech letech chce pustit do postupné revitalizace a zpříjemnit tak bydlení lidem v Chodově.

První je na řadě sídliště v Tovární ulici, kde už vloni začala první etapa oprav a výměny dešťové kanalizace, která letos bude pokračovat. Sídliště, jehož středem vedou frekventované spojnice k autobusovému nádraží a poliklinice, totiž dlouhodobě trápí přívalová dešťová voda, která v některých případech zatápí chodníky, výtahové šachty a sklepy. „Vyřešení problému s kanalizací je nezbytnou podmínkou pro plánovanou revitalizaci sídliště,“ poznamenal starosta Patrik Pizinger. Opravy kanalizace si v loňském roce vyžádaly investici zhruba tři miliony korun. „Předpokládané náklady na druhou etapu jsou ve výši 3,8 milionu,“ vyčíslil mluvčí Chodova Martin Polák.

Masopustní průvod se vydal z Josefova do Radvanova a dále zamířil i do Luhu a Hřeben
OBRAZEM: Masopustní veselí vtrhlo do kraje

První etapu samotné revitalizace by pak město chtělo zahájit v příštím roce. Obyvatelé by se dočkali nových chodníků, rozšíření parkovacích ploch a úpravy těch stávajících, laviček, stojanů na kola, úpravy zeleně, ale i vstupů do jednotlivých domů. Další fáze pak předpokládá novou lávku přes Chodovský potok do ulice Dukelských hrdinů. „Studie obsahuje i altánky a odpočívadla. Musíme brát zřetel ale i na to, že to bude investičně náročné a že musíme také zajistit, aby se místa původně zamýšlená pro relaxaci a odpočinek nezměnila v místa, která obtěžují život místních obyvatel,“ podotkl starosta Pizinger a narážel tím na nutnost vyřešit problémy s možným vandalismem i s tím, že by se například v altáncích mohli scházet lidé, kteří nerespektují své okolí a ruší noční klid. „Bude to poprvé, kdy uprostřed města nebo na sídlišti umístíme prvky typu altánu, odpočívadla a podobně,“ zdůraznil.

Na sídliště v Tovární navážou poté i další lokality. Takzvaná „Stará Husova“ podél silnice na Vřesovou nebo 9. května a Jiráskova, kde je už hotová úprava páteřní komunikace. Tuto lokalitu je v plánu propojit cyklostezkou přes Okružní ulici až na Bílou vodu.

Poslední sídlištní zástavba, do níž se chce město pustit, je v ulici ČSO. „Na tomto sídlišti nás trochu víc trápí parkování. Než se pustíme do samotné revitalizace, chceme si popovídat i o tom, jestli tady nezkusit podtrávníkové parkování,“ nastínil starosta.

Všechny projekty revitalizace chodovských sídlišť byly projednány s veřejností formou anketních lístků i jednání na radnici, což je i podmínka pro získání dotace. „Očekával jsem trochu větší odezvu, ale vždycky tak dvacet až třicet lidí přišlo. Přítomní projektanti si vyslechli jejich názory, debatovali a následně návrhy i postřehy zapracovali do projektů,“ doplnil starosta Patrik Pizinger.

Ilustrační foto
Březová chystá Rybářský ples