Čtyři mrtví a jeden těžce zraněný. To je tragická bilance za první měsíc letošních prázdnin. Podle odborníků šlo některým úmrtím předejít, kdyby lidé u vody striktně dodržovali pravidla, zbytečně nehazardovali a nepřeceňovali své síly.

Podle Stanislava Flettera z Oblastního spolku Červeného kříže si lidé právě v těchto verech musejí u vody dávat pozor. „Při koupání vždy platí několik základních pravidel. Do vody by lidé neměli vstupovat kráce po jídle a dbát na to, aby se nešli koupat rozpálení od slunce. Ochlazovat by se měli postupně. Koupat by se měli tam, kde to znají. Důležitá je i vzájemná kontrola. Pokud je ve vodě kamarád, vždy se podívám, zda nemá problémy,“ vysvětlil ředitel Fletter. Zdůraznil, že do vody by lidé v žádném případě neměli skákat. „To je naprosto běžná zásada. Zároveň bych doporučil, aby se především větší skupiny s dětmi chodily koupat na ta koupaliště a nádrže, kde je zajištěn dozor Vodní záchrannou službou,“ doplnil.

Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Hutty by rodiče měli své děti opravdu hlídat. „Varování ale patří také dětem, které by neměly přeceňovat své síly. Neměly by skákat do neznámé vody, a to ani do té, kde skákaly před rokem. Dno se za tu dobu může změnit a pak hrozí přinejmenším vážné zranění,“ vysvětlil Hutta.

Vodní záchranáři nyní operují na koupališti na Rolavě v Karlových Varech a na Jesenici u Chebu. „Denně vidíme, jak lidé ve vodě riskují. Například dítě by mělo mít při plavání doprovod,“ důrazně přidal další radu Vladislav Král. Vodní záchranáři lidem pomáhají i přes to, že tuto práci vykonávají bezplatně. Stát této složce na činnost nepřispívá.