„Letošní akce vyšla báječně, lidé se bavili, počasí vyšlo krásně, myslím, že byli spokojeni," zhodnotil jeden z organizátorů Martin Plecitý. „Pochvalovali si běžecké trasy, protože vedly krásnou přírodou, a jak houpací mosty, tak i průběh skalním tunelem a historickým náměstím a závěrečné stoupání k hradu se jim, myslím, zapsaly do paměti," doplnil.

Běžecký kros nabídl jak tratě pro dětské kategorie, tak i trasy pro dospělé v délce 5 a 15 kilometrů. Podle předběžně zpracovaných statistik se zúčastnilo dětských závodů 164 běžců a na delší tratě vyrazilo 172 závodníků. Nejmladší účastník se narodil v roce 2014, nejstaršímu bylo 65 let.

Ti úplně nejmenší, kategorie Pidižvíci, zdolali trať dlouhou 100 metrů. Byl mezi nimi i dvouletý Kilián Havlina z Karlových Varů. „Chodím běhat s bráškou," prozradil. A jeho tatínek doplnil, že malý Kilián nezávodil zdaleka poprvé. „Chodí trénovat do Triatletu," upřesnil. Akci v Lokti si chválil, účastnili se jí už i dříve s Kiliánovým bráškou. Ani děvčata se nenechala zahanbit. Do cíle doběhla i Julinka, které ještě nejsou dva roky. Přesto, jak prozradila babička, už pravidelně závodí, běhá a jezdí na kole.

„Máme vždy štěstí na počasí, a jak je vidět, běžci i jejich doprovod si již náš seriál našli. Rok od roku jich chodí více," podotkl Martin Plecitý. Závodníci nebyli jen z blízkého okolí. „Pokud oddíl Korejský sršni není z Koreje, tak nejdál máme uvedeno Blansko a Znojmo," poznamenal s úsměvem.

Akce v Lokti nabídla i bohatý doprovodný program, Pohádkovou cestu, jako novinku Rodinný běh Hypoteční banky a přitáhla do amfiteátru více jak 1000 lidí. „Věřím, že v příštím roce nabídneme zase o něco širší program a stejně hezké tratě," uzavřel organizátor.

Autor: Lucie Žippaiová