Restaurace jako takové mají velkou konkurenci v podobě asijských bister. Ty jsou mezi Sokolováky hodně oblíbené a jsou prakticky na každém rohu. Lidé v nich rádi posedí, jiní si odnesou jídlo sebou. Přesto se dá v ostatních restauracích dobře a poměrně levně najíst. Zdražilo se všude. Někde více, jinde méně. Provozovatelé se snaží udržet kvalitu a zároveň moc nešroubovat ceny nahoru, aby neodlákali hosty.

„Mám hodně rád vietnamské speciality jako je jejich hovězí polévka Pho Bo nebo nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek a omáčky. V každé vietnamské restauraci chutnají trošku jinak, každý má svůj recept, ale doma takové prostě nepřipravíte. Asijskou kuchyni mám asi nejradši a v Sokolově ji často navštěvuji,“ říká Nikola Satlerová ze Sokolova.

Velmi oblíbený je například také Steak Bar George. Vaří zde z prvotřídních surovin, které jsou denně čerstvé. Specializují se na steaky z mladých jihoamerických býků angus, v nabídce mají ale i jiné druhy mas, burgery, zeleninové saláty, těstovinová jídla a domácí dezerty. Vedle stálé nabídky pravidelně zařazují novinky a sezónní pokrmy.

Poměrně mladá je Swagat – Nepálská a indická restaurace na Starém náměstí. Našla si brzy své oblíbence. „Indické jídlo je jiné a koření mu dodává nezaměnitelnou chuť. Rychle jsem si ji oblíbila,“ říká Vlaďka Fedorová. A její majitelé tvrdí, že návštěva v ní bude pro každého nezapomenutelná.

V příhraničním Kraslicích stojí mají v poledním menu hlavní jídlo za 159 korun. Jde o restauraci Severka, kde se běžně každý den stravují kolem poledne jak úředníci, tak řemeslníci. Zejména o víkendu pak přijdou i ostatní místní lidé, ale i strávníci z nedalekého Německa. Kraslice jsou, stejně jako například Cheb příhraničními městy. Právě kvůli možné klientele z Německa zde bylo poměrně dost restaurací. Po covidu a následném skokovém zdražení energií některé z nich ukončily provoz.

close Restaurace Na Slovance info Zdroj: Deník/Roman Cichocki zoom_in Restaurace Na Slovance

„Snažíme se dělat vše proto, abychom udrželi hosty. Víkendy jsou, co se jídel týče, dobré. Mnohdy jsme nuceni dávat rezervace. Doba není jednoduchá, lidé počítají každou korunu. Hypotéka se neptá, kdo ji zaplatí, elektřina rovněž. Ale když jsme přežili covid, přežijeme už všechno,“ věří jeden z provozovatelů restaurace Severka Tomáš Šrajber.

Dobrým jídlem se pyšní i v sokolovské restauraci Na Slovance. Vsadili zde na klasickou staročeskou restauraci s opravdu domácí kuchyní. Uzená polévka s kroupami, jitrnicový prejt se zelím a bramborem, kulajda s vejcem, vepřové ledvinky na cibulce s rýží, dršťková polévka, zelňačka s klobásou, znojemská hovězí pečeně , čočka na kyselo a mnoho dalších českých jídel si zákazníci oblíbili a rádi se na ně vracejí. Každý den je na výběr, kromě jídel na objednávku – minutek, i ze dvou hotových hlavních jídel a jedné polévky. Hlavní jídlo stojí 110 korun, polévka je za 40 korun. Pod slogan majitele, že je to klasická staročeská restaurace se skvělým pivkem a opravdickou domácí kuchyní, se mohou podepsat jak hosté, kteří sem zavítají nepravidelně, tak stálí štamgasti.

V Sokolově si lze jednou ročně dopřát gurmánský požitek dokonce i při pikniku v zámeckém parku. Pořádá se zde Food festival na kterém se prezentuje řada místních podnikatelů v oboru gastro mezi nimiž nechyběli ani cukrářské pochoutky. Fronty u jednotlivých stánků dávaly tušit, že lidé v Sokolově jídlo milují a rádi zkoušejí nové věci. Ať už dává přednost tradiční české či exotické zahraniční kuchyni.

Také na Chebsku jsou některé restaurace, které lidé opakovaně a rádi vyhledávají. Za příznivé ceny se mohou najíst i přímo v centru na náměstí Krále Jiřího. V poledním menu lze najít české speciality, jejichž ceny peněženky hostů rozhodně zcela nevyprázdní. Za řízek, palačinky, štěpánskou vepřovou pečeni, játra s rýží, halušky či sekanou svíčkovou zde zaplatí hosté 130 korun. Pokud chtějí i polévku přidají dalších 45 korun. Restaurace U Krále Jiřího je nejstarší chebskou restaurací, jejíž historie sahá až do 16. století. "Naše restaurace nabízí bohatý jídelníček složený z tradičních jídel české kuchyně. Najdete u nás výborný guláš nebo českou klasiku knedlo-vepřo-zelo. Samozřejmostí je vynikající čepované tankové pivo. Naším hostům nabízíme příjemné posezení v prostředí, ve kterém se odráží historie restaurace. Přijďte ochutnat naše tradiční české speciality a vychutnejte si jedinečnou atmosféru naší hospůdky," láká hosty provozovatel restaurace.