„Ne všechno si každý může dovolit, ale my se snažíme tyto bariéry překonávat tím, že našim klientům chceme poskytovat všechno to, co mají běžní lidé," říká ředitelka Denního centra Mateřídouška v Chodově Věra Bráborcová. Dospělí, zdatnější klienti, kteří chodí zároveň i do sociálně terapeutických dílen, mohou například trávit noc ve stacionáři. Na večeři jdou s vychovatelkami do restaurace, kde se učí stolovat, objednat si jídlo, zaplatit, zkrátka jak se při takové večeři chovat.

I tady ale narážejí na problémy, svým způsobem lidské bariéry. Někteří lidé u nás si stále ještě úplně nezvykli vnímat lidi s postižením jako běžnou součást našeho života. „I když se to hodně zlepšilo," potvrzuje jedna z vychovatelek Nikol Hladíková. „Ale pořád jsou třeba ostatní návštěvníci restaurace překvapení, dívají se, sledují naše klienty."

Lidé ze stacionáře jezdí díky vychovatelům i nakupovat do supermarketů. „Zjistili jsme, že rodiče mnoha našich klientů od nich vlastně nedostávají dárky, protože nemají možnost je koupit, tak aby maminka nebo táta nevěděli," vysvětlila Věra Bráborcová s tím, že na nákupy jezdí dokonce i s klienty s těžším postižením.

Pro vozíčkáře a klienty s těžším postižením je někdy nepřekonatelný problém i to, jít na procházku do lesa, sbírat houby, posedět třeba u ohýnku a zazpívat si písničky. Zkrátka trampovat. Právě proto zaměstnanci stacionáře připravují zážitková odpoledne, kde tyto zkušenosti a zážitky svým svěřencům zprostředkují. V pondělí odpoledne tak ve stacionáři vznikl takový malý les. Téma znělo Podzimní trampové a cílem bylo ukázat, jak to vypadá na podzim v lese a co tam jako trampové můžou zažít. „Hledali jsme cestu, nosili dřevo, museli jsme si najít něco k jídlu, konkrétně houby, jablíčka a brambory, udělali jsme ohýnek a zazpívali si," popsala Bráborcová. K večeři pak všichni měli skutečné buřtíky. Klienti tak strávili ve stacionáři celý den, protože odcházeli tentokrát až v sedm večer.

Podobné aktivity byly původně určené jen pro ty zdatnější, ale nakonec vznikla i alternativa pro ty s těžším handicapem nebo třeba pro klienty s poruchami autistického spektra, kde je potřeba udržet jejich pozornost, která je velmi krátkodobá, a proto je nutné činnosti častěji měnit.
Soubor aktivit pro klienty Denního centra Mateřídouška je velmi pestrý. Pořádají prodejní výstavy, peníze utržené z prodeje výrobků pomáhají právě i při organizaci nadstandardních akcí, jezdí se koupat do bazénu ve Weidenu, vyrážejí dokonce na týdenní rekondiční pobyty. „Pro nás je důležité, aby žili plnohodnotný život v rámci svých možností. Samozřejmě nikdy ho nebudou mít jako ostatní lidé, ale pořád jim můžeme dost zprostředkovat," uzavřela Nikol Hladíková.

Autor: Lucie Žippaiová