Loket si pro natáčení filmu Genius ze života Alberta Einsteina vybral světoznámý oscarový režisér Ron Howard. Historické centrum města se na několik dní proměnilo ve švýcarské město Aurau, kde geniální fyzik vyrůstal. „Život na náměstí to svým způsobem úplně ochromilo," uvedl Petr Zahradníček, místostarosta Lokte. „Zásobování, školy i některé obchody ale fungovaly normálně. Chtěl bych poděkovat občanům, co zde žijí, že byli vstřícní," doplnil.

Problémy byly především s parkováním, protože loketské náměstí využívají nejen místní, ale i návštěvníci města. „To jsme vyřešili ve spolupráci s filmovou produkcí a rezidentům byla nabídnuta kompenzace a měli vyhrazené parkoviště u benzínové pumpy nebo v postranních ulicích," upřesnil místostarosta.

Spousta lidí se na natáčení přišla i podívat, z okolních chodníků sledovali práci celého štábu. „V úterý natáčeli scény v domě, kde jsem léta bydlel," pochlubil se Miloš Rybař. „Sleduji tady na náměstí celý průběh natáčení, je to zajímavá práce, jen je ošklivé, jak jsou zašpiněné ty fasády," zhodnotil. „Sledovat Rona Howarda při práci je fajn zkušenost, je to přece jen oscarový režisér," potvrdil i místostarosta Petr Zahradníček, „jsme pyšní, že byl vybrán Loket."

Ve filmu by se měl objevit nejen Loket, ale režisér si vybral k natáčení například i historickou knihovnu v klášteře Teplá.

Lucie Žippaiová