V trafice jízdenky nemají, kasička nevrací, řidič nemá mince na rozměnění. Časté výtky cestujících na MHD v Sokolově budou minulostí. Dopravce, Autobusy Karlovy Vary, chce totiž v autobusech zavést placení bezkontaktní bankovní kartou.

„Autobusy Karlovy Vary připravují platbu jízdného bezkontaktní bankovní kartou. Novou službu chce dopravce, zajištující MHD v Sokolově a Chebu, začít zkoušet zhruba do jara letošního roku," upřesnil ředitel firmy Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan. Služba tak doplní stávající možnosti platby předplacenou čipovou kartou, mobilním telefonem nebo hotovostí.

Právě při placení v hotovosti si někteří z cestujících stěžovali na problémy. „Problém je v tom, že na zastávce se cestující nedozví, kolik jízdenka stojí. To mi sdělí až řidič, a když nemám drobné, je problém. Jezdím jen sporadicky a byl jsem nucen si půjčit od známého v autobuse pět korun, abych měl na zaplacení. Neměl jsem mince a řidič na rozměnění také ne," tvrdí jeden z cestujících sokolovskou MHD Jakub Houška. Zároveň dodává, že čipovou kartu nemá, protože cestuje příležitostně. Placení bankovní kartou proto vítá.

„Bude to pouze pro bezkontaktní bankovní karty, nebude možnost použít klasickou kartu. Bezkontaktní karty se hodně rozmáhají. Bude s nimi možné platit jak dospělé, tak i zlevněné jízdné. Do budoucna připravujeme i možnost dobíjet dopravní kartu, ale zatím budeme zkoušet tuto základní službu," konstatoval Suchan.

Majitelům těchto karet tak odpadá při cestování v MHD starost s připravenými drobnými mincemi na zaplacení cesty. V Sokolově místo nachystaných 14 korun jen přiloží bankovní kartu ke čtečce a mohou cestovat. Platit lze i mobilním telefonem přes SMS či stáhnutou aplikací SEJF. Mincovníky v autobusech mají podle dopravce odslouženo a z vozů zmizí.