I proto vedení města nic nepodceňuje a na festival se připravuje se stejnou intenzitou jako jiné roky. Řeší se úklidové čety, posílení hlídek strážníků i parkování.

Strážníci poradí nebo napojí psa

„Během festivalu budou navýšeny nádoby na odpad, které se budou třikrát denně svážet, odpadků vyprodukují návštěvníci MFF opravdu hodně. Po větších kulturních akcích nádoby na odpad, i když i těch rozmisťujeme po městě daleko více, doslova přetékají,“ uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Ilustrační foto.
Do kina na festivalová promítání letos jen s páskou. Buďte rychle IN

Stejně tak se na přehlídku připravuje i městská policie. „Máme stabilní tým strážníků, který festivalové problémy už dobře zná. Posilujeme hlídky strážníků a úzce spolupracujeme s policií i s vedením festivalu. Při zahájení MFF zajišťujeme i převoz hostů z Grandhotelu Pupp do Thermalu, kontrolní činnost posilujeme i u větších festivalových akcí a dohlížíme i na stanové městečko,“ popsal velitel strážníků Marcel Vlasák. Strážníci jsou během festivalu k lidem benevolentní, ale na podněty občanů reagují okamžitě.

Vyhláška o nočním klidu platí totiž i při MFF a to znamená, že noční klid kromě soboty je stanoven od 22 hodin. Po lázeňském území během festivalu pendluje i mobilní informační centrum, v němž jsou hostům k dispozici policista a strážnice, kteří se domluví i se zahraničními hosty. „Poradí jim při potížích, ale třeba podají vodu pro pejska. Je to taková přátelská forma pomoci,“ vysvětlil Vlasák.

Hotel Thermal po modernizaci.
V Thermalu věří, že bazén bude v provozu už při festivalu

Strážníci řeší při festivalu také problémy s parkováním. Někteří, především mimovarští řidiči dokáží odstavit auto třeba na chodník nebo i trávník, a že je vjezd do lázeňského území na povolení, zcela ignorují. „Každý řidič, pokud jede touto trasou, potvrzení mít musí, a to i během festivalu,“ zdůraznil velitel strážníků.

Letos bez hostelů

K festivalovým hostům, kteří odpočívají na trávě v jindy přísně střežených městských parcích, jsou tolerantní i zaměstnanci Správy lázeňských sadů a parků. „Vadí nám jenom nepořádek, který po sobě nechají. Ten si po sobě přece mohou uklidit. A také nás nadzvedne, když se nám válejí v kytkách, to už je přes čáru,“ uvedl ředitel Miroslav Kučera.

Pro návštěvníky MFF je i letos připraveno stanové městečko na Rolavě, kde návštěvníci za ubytování zaplatí 100 korun plus 21 korun za lázeňský poplatek, ovšem ubytování v hostelech by návštěvníci letos hledali marně. Ty neotevřou.